Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Nepalu počeli povijesni izbori koji odlučuju o sudbini kraljevstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepalci su izašli u četvrtak na povijesne izbore za skupštinu koja bi trebala ukinuti monarhiju i proglasiti republiku, prema mirovnom sporazumu iz 2006. kojim je okončan desetogodišnji građanski rat, javljaju svjetske novinske agencije.

Moleći se da izbori njihovoj zemlji donesu trajan mir, birači su se počeli okupljati na biralištima širom zemlje još prije zore.

Pročitajte i ovo Ram Bahadur Bamjan Štuju ga kao božanstvo Uhićen Dječak Buda zbog silovanja djevojčice i nestanka vlastitih sljedbenika: Pokušao je i sam nestati, nije mu baš upalilo Nepalci oplakuju mrtve u potresu - 1 Neizmjerna tuga Suze djevojčice slamaju srce: Potres je uništio sve, ostala je bez roditelja i braće, sada samo čeka da njihova tijela budu kremirana

Oko 135.000 policajaca, od kojih su mnogi naoružani, osigurava birališta dok Nepalci biraju 601 člana skupštine od koje se očekuje sastavljanje novog Ustava.

Na izbore, koje nadziru stotine međunarodnih promatrača iz Ujedinjenih naroda, Europske unije te Centra za praćenje izbora Jimmya Cartera iz Atlante, trebalo bi izaći 18 milijuna od ukupno 26,4 milijuna stanovnika Nepala, jedne od deset najsiromašnijih zemalja i jedinog hinduističkog kraljevstva u svijetu.

Novoizabrana skupština trebla bi okončati 239 godina dugu vladavinu kraljevske dinastije Shah, prema sporazumu koji su u studenome 2006. zaključili maoisti i sedam političkih stranaka.

Sporazumom je završilo desetljeće "maoističkog rata" s 13.000 mrtvih i uništenim gospodarstvom.

Poslije izbora vjerojatno će morati abdicirati kralj Gyanendra, koji je već izgubio sve ovlasti nakon demokratske pobune u travnju 2006., koja je završila dogovorom svih političkih stranaka i maoista o izboru skupštine, ukidanju monarhije i proglašenju republike.

Nasilje i zastrašivanje zasjenilo je izbornu kampanju. Najmanje 12 ljudi je ubijeno u nasilju uoči izbora, uključujući dva kandidata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene