Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Neobične posljedice toplinskih valova: Jedni gube milijarde, dok drugi dobivaju neponovljivu šansu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Paun Paunovic/Cropix
Američki mediji objavljuju kako njihova ekonomija gubi milijarde zbog manje efektivnosti radnika na poslu zbog jakih toplinskih valova. S druge strane, jedna pozitivna strana svega toga je da bi se mogla produljiti turistička sezone.

Radnici u Sjedinjenim Državama upuštaju se u štrajkove dobrim dijelom i zbog nehumanih uvjeta rada po visokim temperaturama. Zbog vrućine, diljem zemlje radi se skraćeno, ali ni to ne umanjuje nezadovoljstvo.

Zbog smanjene produktivnosti, osim radnika pati i ekonomija u cjelini. Kako piše NYT ovo bi trebao biti poticaj onima kojima je više stalo do novca nego li do planete. Naposljetku pate svi, pa čak i ekonomski sustav koji zbog trenutnog stanja gubi milijarde dolara.

"Znamo već jako dugo da su ljudska bića vrlo osjetljiva na temperaturu i da njihova izvedba dramatično opada kada su izložena toplini, ali ono što nismo znali do nedavno je hoće li se i kako to odraziti na ekonomiju stvarnog svijeta", rekao je R. Jisung Park, ekonomist za okoliš i rad na Sveučilištu Pennsylvania. "A ono što učimo jest da se čini da više temperature smetaju gospodarstvu na mnogo više načina nego što bismo očekivali."

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Tvrdi da je ovo neizbježno "Rat stiže u Rusiju": Zelenski nakon napada dronovima na Moskvu

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokušao pobjeći Policijska potjera: Zaustavili 20-godišnjaka kod naplatnih kućica, kad su otvorili prtljažnik, imali su što i vidjeti

Turizam i globalno zatopljenje

Mediteranske zemlje kao što je i naša, već godinama pokušavaju produljiti svoju turističku sezonu i tako postići veću zaradu. Upravo u tome saveznik bi im moglo biti globalno zagrijavanje.

"Moguće je pomicanje potražnja sa sadašnjih udarnih mjeseci srpnja i kolovoza na mjesece prije i nakon glavne sezone", vjeruje Sebastian Ebel, direktor njemačkog turističkog diva TUI u razgovoru za dnevnik Bild.

Istaknuo je i šumske požare u Hrvatskoj, Grčkoj i Italiji kao razlog da se smanji broj turista u vrhuncu sezone.

"Sredozemni otoci će i dalje ostati atraktivni, ali vjerujem da će se potražnja pomicati na mjesece s blažim temperaturama i s bukinzima već od veljače", rekao je.

"Rasterećenje kapaciteta i broja noćenja na dulje razdoblje je i u ekološkom pogledu više nego smisleno", zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene