Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mandela se bori za život

Kći Nelsona Mandele: On je u miru sam sa sobom, toliko je dao svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelson Mandela ponovno je u kritičnom stanju prebačen u bolnicu u Pretoriji.

Vijest o pogoršanju zdravlja Nelsona Mandele je stigla iz ureda predsjednika Južnoafričke Republike Jacoba Zume, piše BBC. U priopćenju Zuma navodi kako liječnici čine sve što je u njihovoj moći da mu poboljšaju zdravstveno stanje. 'U dobrim je rukama, rekao je Zuma.

>> Pokvarila se kola Hitne pomoći koja su prevozila Nelsona Mandelu

Mandela (94) je ove godine već nekoliko puta hospitaliziran zbog plućnih infekcija i upale pluća, a posljednji put prije dva tjedna. Zdravlje ovog dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, heroja borbe protiv apartheida, posljednjih je nekoliko godina vrlo krhko. 'Madiba', kako ga iz milja zovu, trebao bi u srpnju proslaviti 95. rođendan.

27 godina robije narušilo Mandelino zdravlje

Mandela je 27 godina proveo u zatvorima u doba apartheida i njegove plućne infekcije povezane su s tuberkulozom od koje je obolio u zatvoru. Iako godinama živi daleko od javnosti, Mandela je simbol jedinstvene Južne Afrike koja se nakon ukidanja apartheida izdigla iznad rasnih podjela i provela mirnu tranziciju u demokraciju 1994. Zbog toga je 1993. Nobelovu nagradu za mir podijelio s posljednjim predsjednikom apartheidskog režima Frederikom de Klerkom.

Drugi južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir, anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, naziva Mandelu "svjetskom ikonom pomirbe".

Mandelina kći: 'Nije nas još tražio da ga pustimo'

Mandelina kći Makaziwe rekla je za CNN kako se obitelj samo moli da mu prijelaz u duhovni svijet bude što lakši. 'On je u miru sam sa sobom. Toliko je dao svijetu, vjerujem da je u miru', rekla je Makaziwe Mandela.

Kći vođe borbe protiv apartheida u JAR-u rekla je i kako im mnogi govore neka ga puste da ode. 'U našoj kulturi, Tembu kulturi, osobu ne puštamo da ode dok ta osoba ne kaže 'djeco, molim vas, oslobodite me'. Moj otac nam takvo što nije rekao', kaže Makaziwe.

Zamolila je i javnost da ih puste da s ocem provedu vrijeme koje mu je preostalo poručila neka im ljudi prestanu govoriti što da rade. 'To je naš otac. Većinu naših života nismo ga imali uz sebe. Dajte nam da sada budemo s njim', poručila je javnosti Makaziwe Mandela.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene