Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNRWA

Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što je Izrael rekao da je 12 zaposlenika UN-ove agencije za pomoć u Gazi UNRWA-e sudjelovalo u napadu 7. listopada, nekoliko je zapadnih sila najavilo da će privremeno obustaviti financiranje agencije.

Izrael je u subotu rekao da više u pojasu Gaze ne želi agenciju UN-a za izbjeglice (UNRWA) koja je nadležna za humanitarnu pomoć tamošnjem stanovništvu, ali se nalazi u središtu skandala o mogućoj ulozi nekih njezinih zaposlenika u napadu na jug Izraela 7. listopada.

UNRWA je u petak priopćila da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenika osumnjičenih za umiješanost u napade Hamasa na Izrael 7. listopada te da je prekinula veze s tim zaposlenicima.

"Izraelske vlasti dostavile su UNRWA-i informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenika UNRWA-e u užasne napade na Izrael 7. listopada", rekao je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA-e.

"Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore s tim zaposlenicima i pokrenem istragu kako bih bez odlaganja utvrdio istinu", dodao je.

Lazzarini nije otkrio broj zaposlenika koji su navodno bili umiješani u napade, ni prirodu njihove navodne umiješanosti. SAD govori da se radi o njih 12.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

Italija, Kanada i Australija priključile su se Sjedinjenim Državama koje su u petak najavile da privremeno obustavljaju svaku dodatnu pomoć agenciji.

U subotu su im se najavama o suspenziji financiranja pridružile Britanija i Finska.

"Irska ne planira obustaviti financiranje UNRWA-inog vitalnog rada u Gazi", rekao je potpredsjednik irske vlade Micheál Martin.

Dodao je da ima puno povjerenje u odluku glavog povjerenika UNRWA-e, Philippea Lazzarinija, da suspendira osoblje osumnjičeno za sudjelovanje "u gnjusnim napadima 7. listopada" te da temeljno istraži i "pokaže nultu toleranciju prema teroru".

 

 

Nije navedeno što se točno zaposlenicima UNRWA-e stavlja na teret, alli šef izraelske diplomacije potvrdio je u subotu da UNRWA više nema budućnost u pojasu Gaze, palestinskom teritoriju gdje se borbe nastavljaju danonoćno od kraja listopada.

Vlada želi osigurati da UNRWA "neće biti dio" rješenja nakon rata, rekao je Israel Katz, izražavajući nadu da će biti "zaustavljene" sve aktivnosti agencije.

Hamas je u priopćenju zatražio od "Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred prijetnjama i ucjenama", optužujući Izrael da želi "presjeći sredstva i uskratiti" stanovnicima Gaze svaku međunarodnu pomoć.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje

UNRWA u subotu nije reagirala na najave o obustavi sredstava.

Među najvećim donatorima UNRWA-e 2022. godine bili su SAD, Njemačka i EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene