Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kruševac: Spriječeno osnivanje paravojne Garde cara Lazara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred crkve Lazarice u Kruševcu u subotu je spriječeno osnivanje Garde svetog cara Lazara, koja je trebala biti osnovana s ciljem organizacije dobrovoljaca koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije.

Srpska Policija je uhitila 27 osoba koje su, među dvjestotinjak okupljenih, bile odjevene u majice sa simbolom Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki zbog, kako je MUP priopćio, zbog "izbjegavanja provokacija".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ponosni kum Vučić objavio fotografiju sa svojim kumčetom s Kosova: "Junak, ne plače uopće" Zlatko Hasanbegović (Foto: Dnevnik.hr) u zagrebu Nakon "političkog razvoda" od Esih, Hasanbegović danas osniva novu stranku

JSO je raspuštena nakon ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, a prvooptuženi za to djelo je njen bivši zapovjednik Milorad Ulemek Legija, uz kojega su na suđenju (koje je upravo završeno pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, te će im presuda biti izrečena 23. svibnja) optuženi još neki pripadnici te jedinice, među kojima i Zvezdan Jovanović, koji je hicem iz snajperske puške ubio premijera i ranio njegovog tjelohranitelja.

Skup je, inače, prošloga tjedna najavio predsjednik Pokreta veterana Srbije Željko Vasiljević, koji je navodno ratovao od Vukovara do Kosova i koji je i zastupnik Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije. 

On je tvrdio da u ovom trenutku u Srbiji ima oko pet tisuća
dobrovoljaca koji su spremni oružjem braniti Kosovo u slučaju proglašenja njegove neovisnosti.

Vasiljević je novinarima prije nekoliko dana rekao da "u svojim redovima imaju nekoliko umirovljenih generala i pukovnika koji im razrađuju vojnu strukturu i operativne planove, pravce kretanja i napade".

Pravoslavna crkva je, inače, demantirala sudjelovanje u organizaciji tog skupa, a kruševačka policijska uprava - čiji su pripadnici u subotu spriječili osnivanje "garde" - prošloga je tjedna potvrdila je da su organizatori, Ujedinjeni narodni pokret srpstva, registriran kao politička stranka i Pokret veterana Srbije, uredno prijavili skup nadležnima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene