Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinute i sportske aktivnosti

Najtopliji dan od 1939. - Australija se "kuha" na ekstremno visokim temperaturama, mjestimice izmjereno i 57,6 stupnjeva!

Kristina Mladenović, arhiva (Foto: AFP)
Kristina Mladenović, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp
Nedjelja je bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyu gdje je temperatura u predgrađu Penrith dosegnula 47,3 stupnjeva Celzijevih i zbog vrućine bio je prekinut teniski meč Australian Open.

Meteorološki zavod je prvotno objavio da je to najtopliji dan u području Sydneya kad je temperatura dosegla 47, 1 stupnjeva u zapadnom predgrađu Penritha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Temperature iznad 40 stupnjeva Malta se već osam dana bori s nestašicama struje zbog ekstremnih vrućina: Ljudi spavaju na tlu, turisti odlaze Ilustracija EKSTREMNE VRUĆINE Južnu Europu zahvatio toplinski val: Upozorenja za Hrvatsku, Italiju, Cipar, Grčku...

Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.

Natjecanje na međunarodnom teniskom turniru u Sydneyu također je obustavljeno kad su temperature premašile 40 stupnjeva Celzijevih. Francuskinja Kristina Mladenović, 11. igračica svijeta prekinula je meč i na Twitteru napisala "bila su 43 stupnja, a na igralištu možda i 50 u trenutku kada sam počela" te je izrazila žaljenje svojim fanovima, prenosi agencija AFP.

U širem području Sydneya nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni za u ljetnom razdoblju u Australiji.

Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a veći broj kuća uništen je u državama Viktoriji i Južnoj Australiji.

U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad.

Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je širom Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima.

Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energetnu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene