Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zabrinjavajuć čin'

Svijet snažno osudio novi potez Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišavaju se osude vodećih svjetskih sila i međunarodnih organizacija nakon petog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje u petak, javljaju svjetske novinske agencije i nuklearnu eksploziju osudili su i NATO, IAEA i EU.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg "snažno je osudio" najveći nuklearni pokus Pjongjanga i upozorio ga da mora odustati od svih aktivnosti vezanih za nuklearne i balističke rakete.

Pročitajte i ovo Kim Jong-un osuda sad-a Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti" Ilustracija sve je napetije Dosad neviđeni vojni pokusi Sjeverne Koreje: Ispaljena balistička raketa, priprema se nuklearni pokus

Stoltenberg je rekao da su izvješća o sjevernokorejskom pokusu "vrlo uznemirujuća".

"Snažno osuđujem te stalne provokacije i kršenja obvezujućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koji potkopavaju regionalnu i međunarodnu sigurnost", kazao je.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također je priopćila da taj pokus predstavlja "jasno kršenje rezolucija UN-a" te ignoriranje opetovanih zahtjeva međunarodne zajednice.

"Ovo je jako zabrinjavajuć i vrijedan žaljenja čin", rekao je čelnik IAEA-e Jukija Amano u video snimci postavljenoj na internetskoj stranici te UN-ove agencije.

Šef CTBTO-a, agencije koja nadzire nuklearne pokuse Lassina Zerbo ocijenio ga je zastrašujućim.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da sjevernokorejski nuklearni pokus predstavlja "ozbiljnu prijetnju miru i sugurnosti u cijeloj regiji i izvan nje".

Sjeverna Koreja "mora se pridržavati svojih obveza i odustati od nuklearnog naoružanja i postojećih nuklearnih programa u potpunosti i neopozivo te na način da se to može provjeriti", kazala je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry, koji se sastaju danas u Ženevi zbog Sirije, izrazili su zabrinutost zbog najnovijeg pokusa Pjongjanga.

Lavrov je rekao da se mora poslati "vrlo snažna" poruka glede provedbe UN-ovih rezolucija o Sjevernoj Koreji.

Kerry je kazao kako očekuje da će se predsjednik Barack Obama pozabaviti tim pitanjem u petak i najavio je razgovore u UN-u.

"Pokušavamo pratiti situaciju kako bi točno utvrdili što se dogodilo."

Glasnogovornik njemačke vlade također je osudio sjevernokorejski nuklearni pokus nazvavši ga provokacijom, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da predstavlja prijetnju miru.

Sjeverna Koreja potvrdila je da je provela svoj peti nuklearni pokus, a njezini mediji su objavili da je bio uspješan. Potvrda je uslijedila nekoliko sati nakon što je zabilježena seizmička aktivnost u petak u području u kojemu ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja.

Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Agencija Yonhap javila je da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. "To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja", rekao je Lewis.

Kineska državna televizija je izvijestila, pozivajući se na ministarstvo okoliša, da sjevernokorejski nuklearni pokus nije povećao razinu zračenja u Kini. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene