Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smješten u izolaciju radi adaptacije

Hadžić u ponedjeljak pred sucem u Haagu: Optužnica proširena, odgovarat će i po individualnoj odgovornosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški tužilac Serge Brammertz najavio je dolazak Gorana Hadžića pred suca u ponedjeljak.

'Goran Hadžić sad je u pritvorskoj jedinici ICTY-ja i prvi će se put pojaviti pred sucem u ponedjeljak u 16 sati', rekao je tužilac Serge Brammertz na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izašao pred suca Goran Hadžić u Haagu se nije izjasnio o krivnji Slika nije dostupna Haag spreman Pogledajte snimke posjeta Hadžićeve ljubavnice i njegovog posjeta majci

Haški sud odobrio je proširenje Hadžićeve optužnice po kojoj će odgovarati po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. 'Opća je praksa Tribunala da ažurira optužnicu kad nekoga uhite. Dopune su bile nužne kako bi se neke stvari objasnile,' rekao je Brammertz i dodao kako će nova optužnica biti dostupna već od danas.

'Dodali smo neke individualne zločine i njegovu odgovornost kao nadređenoga. Riječ je o tehničkim promjenama, ali dopuna je jednostavna, pokriva isto razdoblje i područje kao i prva', rekao je Brammertz. Riječ je o novim kaznenim djelima s područja Vukovara, Dalja, dakle istočne Slavonije.

Brammertz: Možemo zatvoriti poglavlje bjegunaca

Sasvim je izvjesno da se optužnica neće proširiti na područje Dalmacije i cijelo okupirano područje koje su Srbi nazvali SAO Krajinom. Ured tužitelja novu optužnicu mora napisati do 8. kolovoza, nakon čega bi je sud trebao potvrditi i time ona postaje pravosnažna i po toj će se optužnici suditi Goranu Hadžiću. 

Glavni haški tužitelj rekao je kako hadžić nije u rangu Karadžića, Mladića i drugih, ali da su optužbe velike i teške.

Brammertz je rekao kako 'možemo biti zadovoljni i zatvoriti poglavlje bjegunaca', ali i da se posao mora odraditi do kraja. Dodao je i kako je Hadžić posljednji od 161 haškog optuženika.

Na konferenciji za novinare govorio je i tajnik haškog suda John Hocking koji je dočekao Hadžića. 'Kad sam ga sreo na aerodromu bio je u dobrom stanju, bio je koooperativan', rekao je Hocking.

Hadžić je u Rotterdam stigao točno u 15 sati nakon čega su ga pregledali liječnici. Potom je, prema haškom pravilu adaptacije, smješten u izolaciju. Jedno vrijeme će biti sam i neće se moći družiti s drugim pritvorenicima.

U ponedjeljak ga čeka čitanje optužnice nakon koje se treba izjasniti o krivnji, a ukoliko se ne izjasni sudac će zakazati novo ročište za mjesec dana.

Hadžić prije izručenja posjetio bolesnu majku i očev grob

Goran Hadžić danas je izručen Haagu u koji je prevezen bez lisica na rukama zrakoplovom vlade Republike Srbije. Ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović, nešto iza podneva održala je konferenciju za novinare i istaknula kako je Srbija izručenjem Hadžića zatvorila najteže poglavlje u odnosima s međunarodnom zajednicom i Haškim sudom.

Prije izručenja Haagu Hadžić je posjetio bolesnu majku i očev grob. Goran Hadžić se jučer i u pisanoj formi odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju Haagu, a srpska ministrica pravosuđa jutros je potpisala zahtjev za izručenjem.

Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ga tereti 'za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih ne-Srba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa'.

Uhićen je 19. srpnja ujutro u 8:24 sati u selu Krušedol tijekom sastanka s jatakom koji mu je trebao dati novac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene