Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australski premijer poručuje

'Ne možete pregovarati sa IS, možete se jedino boriti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je u četvrtak ocijenila da skupina Islamska država (IS) ima "svjetske ambicije" te da treba učiniti više u borbi protiv džihadističkog korištenja društvenih mreža kao načina novačenja, na sastanku predstavnika zemalja Azija-Pacifik i internetskih divova.

Australski premijer Tony Abbott ocijenio je kako je ključno pronaći rješenja da se pobijedi ideologija ekstremističkih pokreta koji su u Siriju i Irak privukli na tisuće stranih boraca, pred ministrima i predstavnicima 30 zemalja kao i internetskim tvrtkama poput Googlea, Facebooka i Twittera.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna Pristupio IS-u 17-godišnjak s kalašnjikovom u ruci vodi glavnu riječ

"Ne možete pregovarati s takvim entitetom, možete se jedino boriti s njim", rekao je on o skupini IS dodajući da se "ne radi o lokalnom terorizmu već terorizmu globalnih ambicija". "Učinkovita obrana protiv takvog terorizma je uvjeriti ljude da je nepotreban", izjavio je Abbott.

Dvodnevna konferencija otvorena je u Sydneyju dok je Barack Obama upravo odobrio raspoređivanje 450 dodatnih američkih vojnika, čime se njihov broj popeo na 3550, kako bi ubrzao formiranje iračkih postrojbi u borbi protiv IS-a.

U veljači je na regionalnom sastanku na tu temu u Washingtonu američki predsjednik zatražio od prisutnih zemalja da se suoče s dubokim uzrocima novačenja stranih boraca. U tom trenutku nije definirana nikakva konkretna mjera.

Suradnja s društvenim mrežama i civilnim društvom kao i borba protiv propagande neke su od tema na programu australskog summita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene