Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za novo nasilje najavljene sankcije

Ne isključuju se žešći sukobi: Evakuacija stranih državljana iz Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlade mnogih zemlja odlučile su evakuirati svoje građane iz Libije jer je u toj zemlji situacija kaotična i ne isključuju se još žešći sukobi pobunjenih građana i snaga sigurnosti.

Zemlje Europske unije već su počele evakuaciju svojih građana, iako je u konfuznoj situaciji teško dobiti dozvolu za slijetanje aviona.Prema najnovijim izvještajima France Pressea, aerodrom u Bengaziju, gradu u kojem su zabilježeni najžešći sukobi, teško je oštećen tako da avioni više na njega ne slijeću.

'Bombardirane su aerodromske piste u Bengaziju', rekao je šef egipatske diplomacije Ahmed Abul Geit. 'Zbog toga ne mogu slijetati avioni Egyptaira', rekao je. Libija je dopustila slijetanje dvaju egipatskih vojnih aviona za evakuaciju egipatskih radnika, rekao je taj dužnosnik, a prenio Reuters, iako se još ne zna na koji će aerodrom ti avioni sletjeti, niti kada.

Pročitajte i ovo Požari zahvatili Britansku Kolumbiju Užas u Britanskoj Kolumbiji FOTO/VIDEO Vatrena apokalipsa ne posustaje, evakuirano više od 35.000 ljudi: ''Očekujemo teške dane'' Slika nije dostupna Nova otmica stranih državljana u Nigeriji

>> Libija: Vojska bombardira gradove, piloti zbog toga bježe na Maltu

Libijsku stranu libijsko-egipatske granice nadziru u utorak protivnici Moamera Gadafija naoružani kalašnjikovima i palicama, javio je Reutersov dopisnik.Egipatske snage u ponedjeljak navečer objavile su da su se libijski graničari povukli i da je libijska strana granice u rukama "narodnih odbora", ali tada se nije govorilo o tome na čijoj su oni strani.

>> VIDEO: Gadafijevo obraćanje narodu

Egipat je u utorak pojačao snage na granici s Libijom i otvorio je za tisuće koje bježe iz Libije.Tisuće Tunišana bježe iz Libije, mnogi preko zapadne kopnene granice. U Libiji je oko trideset tisuća Tunišana, a tuniske se vlasti boje da bi oni mogli postati žrtve nasilja zbog tuniske uloge u pokretanju vala nasilja u arapskome svijetu.

Portugal i još nekoliko zapadnoeuropskih zemalja već je evakuiralo prve skupine građana iz Tripolija, jer zračna luka u Bengaziju ne radi. EU nema mandat da naredi članicama da evakuiraju građane neke strane zemlje, ali ministri se mogu dogovoriti o koordiniranoj akciji u nekim slučajevima, prenose agencije. Talijanski div Finmeccanica evakuirao je osoblje je iz Libije, a britanski energetski koncern British Petroleum priprema se za evakuaciju svojih ljudi, kao i norveški Statoil.

Berlin spominje sankcije u slučaju novog nasilja

Njemačka je poslala još jedan avion za evakuaciju Nijemaca iz Libije, a službeni Berlin spominje sankcije u slušaju novog nasilja prema prosvjednicima. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da će sankcije protiv Libije biti neizbježne ako režim nastavi nasilan obračun sa sudionicima prosvjeda.Skupina građana Europske unije među kojima je bilo austrijskih državljana, doputovala je u ponedjeljak navečer iz Tripolija u Beč. Novinarima su rekli da je stanje u Libiji kaotično.

Austrijska poduzeća u Libiji povlače radnike iz te zemlje. Glasnogovornica naftne tvrtke OMV-a potvrdila je da je njezina tvrtka već vratila skupinu radnika s obiteljima.Francuska je odlučila u Tripoli poslati tri vojna aviona za evakuiranje Francuza, objavila je ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie, a prenosi AFP. U mirna vremena u Libiji živi oko 750 Francuza, a sad ih je, procjenjuje se, petstotinjak.

Turska je evakuirala šesto građana i akcija još traje. Osim aviona, ta je zemlja u Libiju poslala i dva putnička broda, a razmišlja se i o prebacivanju građana kopnenim putem do Egipta, odakle bi se vratili u zemlju avionom. Libijske vlasti u utorak su odobrile letove ruskim avionima radi evakuacije ruskih državljana. Kako je najavljeno u Moskvi, prvi avioni poletjet će u utorak popodne. Prema ranijim izvještajima, Ruske željeznice javile su da evakuiraju svoje radnike, a iz Gazproma se saznaje da ta tvrtka još procjenjuje situaciju te da njezini radnici zasad ostaju u Libiji.

RH ministarstvo organiziralo krizni stožer

Ukrajinska je vlada u utorak objavila da je jedan vojni zrakoplov spreman za evakuaciju Ukrajinaca, kojih prema službenim procjenama, u Libiji ima oko tri tisuće.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo je krizni stožer za evakuaciju hrvatskih građana iz Libije. Do nedjelje nitko osim radnika Montmontaže nije zatražio evakuaciju iz Libije. Hrvatska ima spreman avion da se tijekom dana evakuira dio radnika koji su već na putu prema Tripoliju. U Libiji radi oko 400 Hrvata. CROSCO-ovi radnici, njih 25, nalaze se u pustinji na jugu do granice sa Čadom, a najbliža zračna luka je u Kufri, udaljenom oko 150 kilometara od mjesta gdje se nalaze CROSCO-ovi radnici.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene