Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni tajnik:

'NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jens Stoltenberg odgovarao je na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Europe.

NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju u Kaljiningradu, na Crnom moru i na istoku Sredozemnog mora, koje bi Moskvi moglo dati kontrolu nad ključnim područjima, ocijenio je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Strateška enklava Rusije u Europskoj uniji, Kaljiningrad se nalazi jugozapadno od baltičkih zemalja koje su već zabrinute zbog moskovske podrške ukrajinskim separatistima. Moskva je također pojačala svoju nazočnost u Siriji i tamo poslala zrakoplove i brodove kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, dugoročnom savezniku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

Stoltenberg je upozorio da ta strategija omogućuje Rusiji kontrolu strateških točaka.

Pola Europe u strahu od 'agresivne' Rusije

"To vojno pojačanje omogućuje Rusiji određivanje zabrane pristupa do nekih područja",rekao je novinarima u portugalskoj luci Troia, južno od Lisabona, nakon što je nazočio vježbama u sklopu "Trident Juncture", najvećoj vježbi NATO-a u više od 10 godina.

"Sada je pitanje kako parirati tim pojačanim kapacitetima Rusije u baltičkim zemljama, na Crnom moru i sada u Sredozemnom moru", precizirao je i dodao da NATO mora pojačati svoje stalne snage.

Jens Stoltenberg je odgovarao na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene