Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO opovrgava normalizaciju odnosa s Moskvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO ostaje do daljnjega pri svojoj odluci iz kolovoza o zamrzavanju odnosa na visokoj razini s Rusijom, rekao je u Bruxellesu glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza nakon sastanka u Finskoj između načelnika američkog i ruskog glavnog stožera.

Upitan je li susret admirala Michaela Mullena i generala Nikolaja Makarova u Helsinkiju najava promjene stajališta NATO-a, James Appathurai odgovorio je da 26 zemalja članica Saveza ostaje pri odluci donesenoj nakon rata između Gruzije i Rusije koji je izbio 7. kolovoza.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

'NATO nije još ni razgovarao ni donio odluku o napuštanju stajališta koje su donijeli saveznici' na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova 19. kolovoza o rusko-gruzijskoj krizi, rekao je.

'I dalje nema obnove odnosa na razini veleposlanika u sklopu Vijeća NATO-Rusija', istaknuo je.

'Već dva mjeseca nije bilo ni sastanka Vojnog odbora načelnika glavnih stožera NATO-a i Rusije', dodao je. Ti su se sastanci održavali svaki mjesec.

Sastanak admirala Michaela Mullena i generala Nikolaja Makarova najvažniji je američko-ruski vojni sastanak od rata u Gruziji.

Pojedinosti razgovora nisu poznate, no prije sastanka visoki američki vojni dužnosnik istaknuo je kako je 'dijalog s Rusijom strateški važan'. 'Podržavamo ozbiljne dugoročne odnose', rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer usprotivio se 10. listopada, na margini sastanka ministara obrane NATO-a, brzoj normalizaciji odnosa s Rusijom nakon što su se ruske snage povukle iz Gruzije. Nije rekao ni kada bi to pitanje ponovno moglo biti razmotreno.

Njemački ministar obrane Franz Josef Jung tada se zauzeo za obnovu odnosa NATO-a i Rusije što je prije moguće, pozivajući da se odluku donese svakako do veljače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene