Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mi-17 helikopteri

NATO kupuje ruske helikoptere unatoč američkom protivljenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski Mi-17 helikopteri, posebno dizajnirani za planinska područja i pustinjsku klimu, postat će dio opreme NATO-a u Afganistanu.

Rusija i NATO su pred potpisivanjem sporazuma kako bi 21 borbeni helikopter doveli u Afganistan. O tome se razgovara od početka godine, a Rusija je helikoptere trebala u Kabul dopremiti besplatno, no oni na to nisu htjeli pristati. Iako se početno govorilo o 32 helikoptera, broj je smanjen na 21. Rusija želi prodati većinu, a nekoliko je spremna dati i besplatno kako bi pridonijela vojnim operacijama u Afganistanu, piše Pravda.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Oni će također biti zaduženi za gorivo, rezervne dijelove i treniranje pilota. 'Ako Rusija i NATO pomognu trećoj zemlji, to će biti akcija bez presedana', rekao je Dmitrij Rogozin, ruski ambasador u NATO-u. Rusija i NATO nikad prije nisu udružili snage za pomoć trećoj zemlji.

'Zamolili smo naše partnere u NATO-u da nam pošalju ruske helikoptere. Mi-17 su pogodni za planinske uvjete, a naši ih piloti poznaju. Letjeli su u njima tijekom 1970.-ih', rekao je Abdul Wahab Vardak, zapovjednik afganistanskih Zračnih snaga. Izvozna cijena novog Mi-17 je 12 do 15 milijuna dolara. Ruskim helikopterima protive se Amerikanci, koji su uvjereni kako bi se helikopteri trebali nabaviti u SAD-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene