Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za rat

NATO je zabrinut zbog vojnih vježbi: Rusija skriva činjenice o broju vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viši dužnosnik NATO-a kaže kako postoji razlog za zabrinutost zbog vojnih vježbi zapad 2017. koje trenutno provode Rusija i Bjelorusija jer se mogu smatrati "ozbiljnim pripremanjem za veliki rat".

General Petr Pavel, šef Vojnog odbora NATO-a, izjavio je za Associated Press u intervjuu u subotu kako NATO povećava napore da ponovno uspostavi s Rusijom komunikaciju među vojskama kako bi izbjegao "neželjene posljedice od potencijalnih incidenata tijekom vježbe."

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Ilustracija Recept za uništenje Lukašenko potvrdio informaciju od koje strahuju Europa i svijet: Dođe li do radikalizacije, ništa više neće biti isto

Šefovi obrane zemalja članica NATO-a održali su ove godine godišnju konferenciju u glavnom gradu Albanije u Tirani kako bi razgovarali o borbi protiv terorizma, situaciji na zapadnom Balkanu i novoj strategiji SAD-a u Afganistanu.

Vojne vježbe iliti ratne igre Zapad 17, koje se ove godine održavaju uglavnom u Bjelorusiji, traju do 20. rujna i navodno uključuju 5.500 ruskih i 7.200 bjeloruskih vojnika.

Unatoč uvjerenjima iz Moskve da se "NATO ne smatra neprijateljem" i da "vježba nije usmjerena na NATO", Pavel je rekao da Rusi nisu bili transparentni oko činjenica u vezi vježbi. On kaže da broj vojnika u vježbama – koji Rusi navode oko 12.700 - zapravo može biti između 70 i 100 tisuća.

"Sve zajedno, ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat", rekao je za Associated Press.

"Ako gledamo samo tu vježbu koju je predstavila Rusija, ne bi trebalo biti zabrinutosti, ali kada promatramo širu sliku, moramo biti zabrinuti jer Rusija nije bila transparentna".

Prije dva tjedna Pavel se osobno sastao s generalom ruske vojske, Valerijem Gerasimovim.

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu, general Curtis Scaparrotti, imao je telefonski poziv s Gerasimovim na početku vježbi Zapad 17. Pavel je rekao da je razgovor "uglavnom bio usmjeren na transparentnost i smanjenje rizika te izbjegavanje neželjenih posljedica mogućih incidenata".

"Imamo veliku koncentraciju vojnika u Baltičkim zemljama. Imamo veliku koncentraciju vojnika u Crnom moru, a potencijal za incident može biti prilično visok zbog ljudske pogreške ili neuspjeha tehnologije", rekao je Pavel. "Moramo biti sigurni da takav nesvjesni incident neće eskalirati u sukob."

Vojni odbor nudi savjete o tome kako savez može najbolje odgovoriti na globalne sigurnosne izazove. Stabilnost i sigurnost u zemljama zapadnog Balkana također su raspravljane tijekom konferencije. Pavel je naveo kako problemi u regiji mogu doći od radikalizma, organiziranog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili "malignog utjecaja iz Rusije".

"Ne moramo se natjecati s Rusijom za Zapadni Balkan, prvenstveno smo usredotočeni na stabilnost i sigurnost na Balkanu", izjavio je Pavel. Također je dodao da ne postoji plan za smanjenje snaga na Kosovu ili postavljanje vremenske granice za njihovu nazočnost.

Oko 4.500 vojnika iz 31 zemlje raspoređeno je na Kosovu od lipnja 1999. godine, nakon 78-dnevne zračne kampanje NATO-a za zaustavljanje smrtonosne srbijanske represije protiv separatista etničkih Albanaca. Kosovo je 2008. godine proglasilo neovisnost od Srbije, ali Srbija to nije prihvatila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene