Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO demantira da je izazvao krizu u Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelništvo NATO-a suprotstavilo se danas tvrdnjama ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da je Savez izazvao rusko-gruzijsku krizu.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je na mini summitu u Londonu izrazio punu solidarnost Saveza Gruziji. Taj mini summit koji je počeo u četvrtak navečer večerom 26 ministara obrane, među kojima i američkog Roberta Gatesa, bio je prvi sastanak te vrste od rusko-gruzijskog rata u kolovozu.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Na pitanje o optužbama Medvedeva da je NATO izazvao sukob, Schefferov glasnogovornik James Appathurai je rekao da "nema ničega provokativnog u podršci demokratskom razvoju Gruzije, kao ni u pomoći u njezinim težnjama približavanja Savezu".

Rusija je oštro kritizirala zbližavanje Gruzije i Sjevernoatlantskog saveza, kojem Tbilisi želi pristupiti. Medvedev je govorio dan nakon što je državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice napala Rusiju rekavši da je napravila "mračan zaokret" i zatražila od Zapada da se suprotstavi, kako je rekla, nasilničkim taktikama.

Medvedev je na skupu udruga civilnog društva u Kremlju rekao da je uloga NATO saveza u Gruziji pokazala da nije u stanju osigurati sigurnost u Europi, potcrtavajući potrebu za novim sigurnosnim mehanizmima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene