Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO članice: Prekidamo uobičajene odnose s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice NATO-a donijele su u utorak izjavu kojom Moskvu upozoravaju da s njom neće moći održavati redovite kontakte sve dok se ruske postrojbe potpuno ne povuku iz Gruzije i da "ozbiljno razmatraju" posljedice ruske vojne intervencije.

"Zaključili smo da ne možemo nastaviti uobičajene odnose", stoji u zajedničkoj izjavi 26 članica NATO-a objavljenoj nakon izvanrednog sastanka u Bruxellesu na temu oružanog sukoba oko Južne Osetije.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Na sastanku NATO-a dogovorena je i uspostava novog foruma, nazvanog povjerenstvo NATO-Gruzija u svrhu jačanja veza s Tbilisijem.

Glavni tajnik Saveza, Jaap de Hoop Scheffer, rekao je da će povjerenstvo funkcionirati po uzoru na 11 godina star ugovor s Ukrajinom, no bez donošenja perpektiva o ulasku u NATO.

NATO zasad ne kani zatvoriti sva vrata Rusiji, rekao je glavni tajnik na konferenciji za tisak, ali i naglasio kakko će se "ruske postrojbe morati povući sada na položaje prije krize" i prije toga ne može biti sastanka NATO-a i Rusije.

Mjeseci napetosti prethodili su eskalaciji 7. kolovoza kada je Tbilisi krenuo u napad kako bi vratio suverenitet nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom. Rusija, zaštitnica secesionista u Južnoj Osetiji, odgovorila je velikom kontraofenzivom proširivši je vojno i na uži teritorij Gruzije.

Prijatelji Gruzije tvrde da sukob govori u prilog što bržeg ulaska Gruzije u NATO, no američka državna tajnica Condoleezza Rice odgovorila je da takvi planovi nisu na dnevnom redu summita koji će Savez održati u prosincu.

Rusija otkazala sudjelovanje u manevrima s NATO-om

Rusija je otkazala svoje sudjelovanje u vojnim vježbama koje su se trebale održati na Baltiku u okviru partnerstva s NATO-om i objavila da neće moći primiti američku fregatu u rujnu na Dalekom istoku kao što je bilo planirano, izjavio je u utorak glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo.

Ruska mornarica "neće sudjelovati u vježbama Open Spirit 2008. na Baltičkome moru" i "diplomatskim putem je o tome izvijestila litavsku stranu", domaćina manevara koji se održavaju u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir, kazao je glasnogovornik, a prenio je njegov ured za tisak.

Vježbe Open Spirit koje se održavaju od 1997. trebale bi koncem kolovoza pružiti pomoć baltičkim državama u pronalaženju i uklanjanju mina i streljiva koji su u Baltičkome moru ostali iz dvaju svjetskih ratova, dodaje agencija Ria Novosti.

Sjedinjene Države i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja odustale su od sudjelovanja u pomorskim manevrima s Rusijom zbog ruske vojne intervencije u Gruziji.

Ruska mornarica je u utorak priopćila da je otkazala rujanski posjet američke fregate luci na ruskom Dalekom istoku, na Kamčatki, objavio je Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Ria Novosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene