Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sateliti i računala

NATO ulaže 3 milijarde eura u tehnologiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO planira potrošiti tri milijarde eura na unapređenje svoje satelitske i računalne tehnologije u iduće tri godine dok se prilagođava novim prijetnjama, izjavio je jedan visoki dužnosnik.

Svrha tih ulaganja je obeshrabriti hakere i odagnati druge prijetnje, među kojima su i iranske rakete.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Visoki dužnosnik Agencije NATO-a za komunikacije i informacije izjavio je da ti planovi uključuju ulaganje od 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije kako bi se pružila bolja potpora vojnicima i brodovima raspoređenim diljem Saveza kao i pomoć u korištenju dronova.

Zasad nije jasno hoće li saveznice NATO-a financirati novi vojni komunikacijski satelit ili se povećanje širokopojasnog kapaciteta može postići pomoću postojećih američkih i drugih savezničkih satelita.

Ti prijedlozi, za koje dio financijskih sredstva još moraju odobriti vlade NATO-a, također predviđaju ulaganje oko 800 milijuna eura u računalne sustave koji pomažu u zapovijedanju zračnom i raketnom obranom, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Sedamdeset i jedan milijun eura bit će potrošen na poboljšanje zaštite 32 glavne lokacije NATO-a od kibernetičkih napada. NATO je priopćio da je zabilježio peterostruko povećanje sumnjivih događaja na svojim mrežama u zadnje tri godine. 

Još 180 milijuna eura bit će uloženo u sigurniju mobilnu komunikaciju savezničkih vojnika na terenu.

NATO će detaljno predstaviti svoje potrebe na konferenciji u Ottawi u travnju.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene