Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje Kemijskom Aliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje petnaestorici dužnosnika bivšeg režima Saddama Husseina, optuženima za krvavo gušenje šijitske pobune 1991., nastavljeno je u Bagdadu, a glavni optuženik je Saddamov rođak Ali Hasan al-Majid poznatiji kao Kemijski Ali.

Suđenje na Visokom kaznenom sudu u Zelenoj zoni u središtu Bagdadu traje od utorka, a najavljeno je gotovo 90 svjedoka.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

Al-Majid je kao ministar unutarnjih poslova, nakon što je bio vojni guverner okupiranog Kuvajta, predvodio krvavo gušenje pobune u kojoj je u šijitskim pokrajinama na jugu Iraka u ožujku 1991. ubijeno 100.000 ljudi, navodi se u optužnici.

Protiv njega je danas svjedočila jedna žena čiji je identitet iz sigurnosnih razloga bio zaštićen. Optužila ga je da je dvojicu njezinih sinova bacio iz helikoptera.

'Vojska je 3. ožujka 1991. uhitila moja dva sina, brata i nećakinju. Devet dana poslije, brat i nećakinja su oslobođeni i rekli su mi da je Ali Hasan al-Majid bacio moja dva sina iz helikoptera u vode Zaljeva', rekla je.

Tužitelj je u utorak optužio al-Majida za hladnokrvna ubojstva zatočenih pobunjenika.

Profesor Iyad Abdel Zahra Ašur u srijedu je svjedočio kako je bio u pritvoru s više od 300 ljudi, među kojima je bila i jedna
14-godišnjakinja. 'Majid je ubio troje zatvorenika, a ubio je i tu
djevojčicu kada mu se obratila', rekao je.

Saddamova elitna Republikanska garda ugušila je u krvi pobunu demoraliziranih iračkih vojnika nakon njihova poraza u Kuvajtu u veljači 1991. Pobuna, koja je započela u Basri, zahvatila je sve gradove na jugu zemlje, uključujući svete šijitske gradove Najaf i Kerbalu. 

Kemijski Ali u lipnju je u drugom suđenju osuđen na smrt jer je 1987. i 1988. zapovijedio napad bojnim otrovima na kurdska sela na sjeveru Iraka. U tijeku je žalbeni postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene