Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15.000 LJUDI

POSTIGNUT DOGOVOR Nastavljena evakuacija Alepa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko autobusa u kojima su bili borci iz istočnog Alepa i njihove obitelji odvezli su se u nedjelju iz posljednjeg dijela ovog sirijskog grada koji drže pobunjenici nakon što je dogovor između pobunjenika i provladinih snaga omogućio nastavak evakuacije.

Provladine snage suglasile su se s dogovorom u zamjenu za dopuštenje ljudima da odu iz dva šijitska sela koje su opkolili pobunjenici. Evakuacija Alepa zaustavljena je u petak nakon nesuglasja oko sela al-Foua i Kefraya.

Pročitajte i ovo Sirijska djeca (Foto: Arhiva/AFP) Upozorenje SOHR-a U jeku žestoke borbe s posljednjim uporištem Islamske države na istoku Sirije, ugoržene tisuće zarobljenih civila Kurdi (Foto: Arhiva/AFP) Nakon povlačenja SAD-a Vođe sirijskih Kurda okreću se Rusiji i Asadu i traže da ih zaštite od Turske vojske

Sirijska je državna televizija, navodeći svojega dopisnika iz grada, javila u nedjelju da su autobusi počeli napuštati istočni Alep gdje se oko 15.000 ljudi okupilo na trgu čekajući evakuaciju.

Nekoliko autobusa i vozila Crvenog polumjeseca isto tako je došlo pred ulaze u dva sela, čiji su stanovnici većinom šijitski muslimani, kratko nakon što je objavljen dogovor, prema televiziji al-Manar koja je povezana s libanonskom skupinom Hezbollah, saveznicom Damaska.

Međutim, pet autobusa napadnuto je i zapaljeno na njihovu putu tamo, javili su Sirijski opservatorij za ljudska prava i sirijski državni mediji. Državni mediji su rekli kako su napad izveli naoružani teroristi, termin koji koriste za skupine koje se bore protiv vlasti predsjednika Bashara al-Assada. Televizija Maydeen rekla je da iza napada stoji pobunjenička skupina ranije poznata kao Fronta Nusra.

Pobunjenički dužnosnici kažu da je odgovorna gnjevna gomila ljudi, moguće zajedno s provladinim "operativcima".

Alep je bio podijeljen na vladina i pobunjenička područja u skoro šestogodišnjem ratu, ali je munjevito napredovanje sirijske vojske i njezinih saveznika započeto sredinom studenoga nakon snažnih zračnih udara za nekoliko tjedana istjeralo pobunjenike iz većine teritorija koja su držali. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene