Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi ne prestaju

Nastavljaju se žestoke borbe u Misrati, NATO pojačao bombardiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbe u Misrati nastavile su se rano jutros premda je libijski režim objavio da su njegove oružane snage prekinule operacije protiv pobunjenika.

Oko jedan sat ujutro po mjesnom vremenu u gradu su gotovo bez prekida odjekivale eksplozije raketa Grad i pucnjava iz automatskog oružja, javlja izvjestitelj France pressea. Borbe jučer bile su najteže do tada s najmanje 28 mrtvih i stotinjak ozlijeđenih, dok je prije u prosjeku bilo 11 mrtvih na dan, rekao je liječnik Halid Abu Falra.

Teško je ozlijeđen i jedan francuski novinar, čiji identitet nije objavljen. Prvi put od početka sukoba u napadima je sudjelovala i američka bespilotna letjelica. Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova rekao je u subotu navečer da su libijske oružane snage prekinule operacije protive pobunjenika u Misrati kako bi plemenima omogućile da pronađu mirno rješenje. 'Oružane snage nisu se povukle iz Misrate. Samo su suspendirale svoje operacije' protiv pobunjenika, rekao je Kaim na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Ništa od povlačenja

Libijski režim najavio je u petak navečer povlačenje vladinih snaga iz Misrate, precizirajući da plemenima odanim Muameru Gadafiju prepušta zadaću okončanja sukoba putem pregovora ili silom. Po Kaimu, 'plemena su odlučna riješiti problem u roku 48 sati'. 'Smatramo da će ta bitka biti riješena mirnim putem a ne vojno', rekao je. Pobunjenici u Misrati objavili su u subotu da su uspjeli potisnuti Gadafijeve snage. Preuzeli su nadzor nad znatnim dijelom ulice Tripoli, gdje se već tjednima nalazi bojišnica. Zauzeli su također zgradu Tamin koja dominira gradom i odakle su danima prijetili snajperi.

Liječnik Hakim Zagut koji se vratio s bojišnice rekao je da se Gadafijevi borci povlače. 'Pobunjenici ih pokušavaju okružiti u bivšoj javnoj bolnici. To je gotovo zadnje mjesto koje drže', rekao je. 'No, daleko je od toga da je gotovo. Nadamo se da ćemo pobijediti, ali to još nije sigurno', rekao je. Pobunjenici su potvrdili da su se Gadafijevim snagama pridružili plemenski borci u civilu. Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog humanitarne situacije u gradu. U Misratu je jučer stigao brod sa 160 tona humanitarne pomoći.

NATO bombardirao nekoliko gradova u Libiji

NATO je jučer napao 'vojne i civilne' ciljeve u Tripoliju, Sirtu, Al Khumsu, Al Asi i Gharianu, pri čemu je stradao 'određen broj žrtava', objavila je službena libijska agencija Džana.

'Vojni izvor je kazao da su vojni i civilni ciljevi u Tripoliju, Al Khumsu, Al Asi, Gharianu i Sirtu u subotu bili metom bombardiranja križarskog kolonijalističkog agresora', objavila je agencija. Agencija izvješćuje o 'određenom broju žrtava, poginulih i ozlijeđenih', bez daljnjih pojedinosti. Tripoli je jučer navečer potreslo nekoliko eksplozija, po izvjestiteljima France pressea, koji nisu mogli utvrditi mete napada.

NATO je od petka intenzivirao napade na Libiju. U akciju je jučer prvi put uključena i američka bespilotna letjelica Predator. Po NATO-u, uništila je višecjevni raketni bacač u blizini Misrate, 200 kilometara istočno od Tripolija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene