Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijelazno razdoblje još nije počelo

Nastavljaju se pregovori oko Brexita: Veći napredak potreban za tri ključne teme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o Brexitu nastavljaju se u četvrtak u Bruxellesu između EU-a i Velike Britanije, ali bez velike nade u veći napredak pogotovo u svjetlu sve slabije vlade Therese May.

Šesti krug pregovora, u sjedištu Europske komisije, bit će kratak. Završit će već u petak, novinskom konferencijom glavnog pregovarača EU-a, Michela Barniera, i njegova britanskog kolege, Davida Davisa.

Pročitajte i ovo Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska Slika nije dostupna oglasila se veleposlanica Posljednje riječi EU-a Velikoj Britaniji uputila je hrvatska ambasadorica, a one će svakako ostati upisane u povijest

"Moramo napraviti veći napredak oko tri ključne teme", već je u srijedu upozorio Barnier u poruci objavljenoj na Twitteru, popraćenoj grafičkim prikazom detalja europskih zahtjeva za otvaranje trgovinskih pregovora koje London nestrpljivo priželjkuje.

Tri teme su sudbina europskih državljana u Velikoj Britaniji i Britanaca u EU-u, granica Britanije s Irskom, članicom EU-a, te iznos financijskih obveza Londona prema EU-u.

Jedino će pod uvjetom da se postigne "dovoljan napredak" u ta tri područja Europljani pristati razgovarati s Londonom o eventualnom prijelaznom razdoblju nakon Brexita, koje želi Theresa May, i budućnosti njihovih trgovinskih odnosa.

Naglašeno je to na zadnjem Europskom vijeću u listopadu kada je za sljedeći summit polovicom prosinca odgođena moguća odluka o tome da je postignut dovoljan napredak da bi se dalo zeleno svjetlo drugoj fazi pregovora.

"Ako nismo ništa zaključili krajem studenog ili u prvom tjednu prosinca, onda se to odgađa do veljače ili ožujka", upozorava diplomatski izvor EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene