Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavlja se istraga o krađi slovenske diplomatske pošte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija pokrenula je istragu protiv nepoznatog počinitelja koji je otuđio dokument ministarstva vanjskih poslova o razgovorima američkih i slovenskih diplomata o priznanju Kosova, a u međuvremenu je međusobnim optužbama eskalirao sukob ministra Dimitrija Rupela i redakcije dnevnog lista "Dnevnik", koji je spomenuti dokument objavio, ali ne želi tkriti izvor koji mu ga je ustupio.

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate izjavio je kasno sinoć za Slovensku televiziju da je pokrenuta istraga protiv nepoznatog počinitelja, te da je policija u kontaktu s državnim odvjetništvom, ali nije želio komentirati zapljenu službenog računala ambasadora Marjana Šetinca i kontrolu njegova telefona. Mediji tvrde da je taj postupak prema visokom dužnosniku u ministarstvu u najmanju ruku dvojben jer je postupak zapljene računala izvela jedna vrsta unutarnje sigurnosne komisije, po nalogu ministra Dimitrija Rupela, a ne policija, što je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Mate.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Ministarstvo vanjskih poslova oštro je zanijekalo sumnje redakcije "Dnevnika" da postupak prema Šetincu otvara sumnju da su i njihovi novinari bili pod kontrolom i da se bez odobrenja suda prisluškivalo njihovim telefonima.

"Ogorčeni smo i šokirani podmetanjima da smo kontrolirali telefonske razgovore novinara. Pritisci kojima je izloženo naše ministarstvo u vezi sa stvorenom aferom ometaju naš ozbiljan rad i štete Sloveniji koja predsjedava EU-om", objavilo je ministarstvo koje tvrdi da redakcija lista pokušava odvratiti pažnju javnosti s vlastite odgovornosti za objavljivanje osjetljive diplomatske bilješke.

"Dnevnik" u svom broju od srijede piše da su sedmorica djelatnika ministarstva vanjskih poslova ovih dana bila pod istragom zbog telefonskih kontakata s njihovim novinarima.

Svojom istragom o "zviždaču" iz ministarstva koji je otkrio dokument novinarima Rupel je možda kršio slovenski ustav jer je ustavni sud još 2000. godine donio pravorijek da se ispisi razgovora sa službenih telefona zaposlenika u državnoj upravi ne smiju pregledavati bez znanja korisnika, čak i kad su razgovori privatne naravi, te dodaje da su njihovi novinari sa zaposlenicima koji su pod prismotrom kontaktirali zbog drugih stvari, a ne radi dobivanja objavljene diplomatske bilješke.

"Rupelovi postupci su krajnje sporni jer se koristi metodama koje spadaju u jedno drugo stoljeće i jednom drugom političkom sustavu. Ministar vanjskih poslova sve više tone u živi pijesak autoritarne otuđenosti i arogancije", poručio je "Dnevnik" u svom komentaru od srijedu ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu.

Na nepravilnosti u istrazi o krađi diplomatske pošte upozoravaju i opozicijske stranke koje traže istragu na parlamentarnim odborima i očekuju da bi Rupel o cjelokupnoj problematici odnosa u njegovu ministarstvu morao referirati odboru za vanjsku politiku. "Želio bih da se istraga vodi tako da ne bi naškodila ugledu bilo kojega pojedinca, no događaji na ministarstvu su zabrinjavajući i ne povećavaju ugled Slovenije ni kod kuće ni u inozemstvu", rekao je za ljubljansko "Delo" od srijede zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor, predsjednik najjače oporbene stranke Socijalnih demokrata
(SD).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene