Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spustila se razina vode

Počela akcija spašavanja u susjedstvu! Ronioci krenuli prema zarobljenoj obitelji i vodičima

Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2
Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 Maks Merela/JRS/CROPIX
Aktualno Galerija Pala razina vode u Križnoj jami Pala razina vode u Križnoj jami Foto: Jamarska reševalna služba/Facebook Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 Foto: Maks Merela/JRS/CROPIX Spašavanje obitelji i vodiča iz Križne jame - 1 Spašavanje obitelji i vodiča iz Križne jame - 1 Foto: LJUBO VUKELIČ Spašavanje obitelji i vodiča iz Križne jame - 2 Spašavanje obitelji i vodiča iz Križne jame - 2 Foto: LJUBO VUKELIČ +3 Spašavanje obitelji i vodiča iz Križne jame - 3 Galerija 1/8 >>
Pet osoba koje su ostale zarobljene u Križnoj jami u Sloveniji danas bi mogle izići van. Razina vode se spustila, a ronioci su krenuli u akciju spašavanja.

Tročlana obitelj s dvoje vodiča još je uvijek zarobljena u slovenskoj špilji dva kilometra od ulaza u Križnu jamu.

Nakon što su krenuli u obilazak u subotu poslijepodne, podigla se razina vode. Više se nisu vratiti te odonda traje njihovo spašavanje.

Prema informacijama Središnjice speleološke udruge Slovenija, razina vode tijekom noći je pala te se sada može doći čamcem kroz prvi sifon. Dodali su da je to vrlo dobra perspektiva za spašavanje.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Ronioci speleospasilačke službe i ronioci jedinice za brze intervencije Uprave za zaštitu i spašavanje, pripremali su se za ulazak u špilju te su zaronili nakon 9 sati, piše N1.

U podne je počela konferencija za medije na kojoj je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao da će oko 14 sati započeti evakuacija pet osoba.

Voditelj jedinice tehničkog ronjenja za zaštitu i spašavanje Damir Podnar u nedjelju je bio sa zarobljenicima te je rekao da je svih petero u dobrom stanju. Spasilačka ekipa već se probila do Križne gore, gdje će se tročlana obitelj i vodiči ukrcati u čamac. 

U dobrom su stanju

Zakrajšek je u nedjelju kasno navečer rekao da su zarobljene osobe u dobrom psihofizičkom stanju. Ronioci su ih cijelo vrijeme opskrbljivali hranom, lijekovima i ostalim potrepštinama kako bi lakše dočekali spuštanje razine vode, piše N1.

Zakrajšek je dodao za N1 da će ih danas spasiti ako bude sve po sreći, a spasioci će se u špilju spustiti oko 9 sati ujutro. Spasiocima do zarobljenih treba četiri do pet sati, a ako razina vode bude dovoljno niska, obući će im neoprenska ronilačka odjela, psihički ih pripremiti te krenuti s njima van.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu nevjerojatna snimka Zrakoplovu u letu odvojili se dijelovi vrata i trupa, sada su pronađeni

Voditelj službe dodao je za N1 da se voda mora toliko povući da se zarobljeni dio špilje može preplivati prsno. Svaki od zarobljenika imat će svog ronioca, dio špilje će moći hodati, a djelom će se voziti u čamcu.

"Bude li sve išlo po planu, možemo se nadati da će zarobljenici biti spašeni tijekom današnjeg dana", napisali su iz Jamarske reševalne službe na Facebooku u ponedjeljak ujutro.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene