441158
441158
441158
441158
441158

COOL OTKRIĆE Zemlja već posljednjih 100 godina ima mini mjesec

  • , 24.06.2016., 21:01
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici u NASA-i otkrili su da Zemlja ima još jedan prirodni satelit. Na neki način.

 
 
 
 
Asteroid 2016 HO3 (Screenshot: YouTube)
Asteroid 2016 HO3 (Screenshot: YouTube)

NASA je otkrila manji asteroid u orbiti oko Sunca, koji je istovremeno i u orbiti oko Zemlje te će ostati u društvu našeg planeta još dugo vremena.

Novootkriveni asteroid, koji je nazvan 2016 HO3, ne smatra se prirodnim satelitom Zemlje, ali je riječ o najboljem i najstabilnijem primjeru Zemljinog kvazi satelita do danas.

Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za objekte blizu Zemlje (NEO), ističe i da je Zemlja do prije deset godina imala sličnog suputnika, u asteroidu 2003 YN107, no taj je asteroid u međuvremenu napustio Zemljino susjedstvo.

"Naši proračuni govor da je 2016 bio stabilan kvazi satelit Zemlje već gotovo jedno stoljeće i nastavit će slijediti taj obrazac u nadolazećim stoljećima", ističe Chodas.

Kako izgleda orbita tog asteroida, ili bolje rečeno novootkrivenog Zemljinog kvazi mini mjeseca, pogledajte u priloženom videu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se