Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinski div u "opoziciji"

NASA objavila sliku Jupitera s besprijekornim detaljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jupiter je zabilježen u besprijekornim detaljima na novoj slici koju je objavila NASA. Fotografija snimljena s teleskopa Hubble, smatra kako je plinski div u „opoziciji” - u položaju izravno nasuprot Sunca i Zemlje.

Šarena atmosfera planeta je na punom zaslonu, jer je bila na najbližoj točki od Zemlje, oko 415 milijuna milja daleko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina prepuna događaja OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine Slika nije dostupna Kepler-78b FOTO U dalekom svemiru otkrivena paklena inačica Zemlje

Jupiter je najveći planet u Sunčevom sustavu, masovna dva i pol puta veći od svih drugih planeta zajedno. Njegova atmosfera je podijeljena u nekoliko različitih, šarenih pojaseva koji se pokreću paralelno s ekvatora.

Neposredna blizina planeta omogućila je 3. travnja timu, na čelu s Amy Simon iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra u Marylandu, hvatanje fotografija Jupiterove atmosfere u promjeru od 80 milja.

Na fotografiji je izražena Jupiterova poznata „Velika crvena mrlja“, anticiklona, ili zona visokog tlaka, koja je uočena prije najmanje 150 godina. Oluja je veća od Zemlje, ali se polako smanjuje i postaje sve više okrugla, iako se ne zna zašto.

Znanstvenici se nadaju da će im fotografije, poput onih preuzetih pomoću Hubble teleskopa, pomoći objasniti fenomen, poručuje NASA

Hubble svemirski teleskop je lansiran u Zemljinu orbitu 1990-ih, ali zbog svoje pozicije nije bio u mogućnosti snimiti neke od najdetaljnijih fotografija prostora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene