Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet ništa...

NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je srušila snove mnogim entuzijastima.

NASA je srušila snove mnogim entuzijastima - nema izvanzemaljskog života na Jupiterovu ledenom mjesecu Europa.

Pročitajte i ovo Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih" Slika nije dostupna Uočio ih Hubble Vodeni gejziri visine 200 kilometara snimljeni na Europi

Kada je na telekonferenciji prije 3 dana NASA objavila da je svemirski teleskop Hubble uhvatio 'iznenađujuće dokaze o aktivnosti' na Jupiterovu mjesecu Europa te da će detalje objaviti u ponedjeljak mnogi su se ponadali kako se je otkriven neki oblik izvanzemaljskog života.

No, ushićenje nije dugo potrajalo. NASA je odlučila prekinuti nagađanja i objavila 'U ponedjeljak ćemo objaviti nove spoznaje o Europi - NISU izvanzemaljci'.

Mjesec Europa ispod svoje ledene kore ima ocean, čak dva puta veći od Zemljinog, za kojeg mnogi stručnjaci vjeruju da bi u njemu mogao postojati život. Međutim, otkrića koja je NASA najavila je više vjerojatno odnose na 'gejzire' vodene pare koje je Hubble uočio visoko iznad Europe još 2012. godine, ali koje još nisu viđene.

Ukoliko se pokaže da su ti 'gejziri' povezani s oceanom ispod zaleđene kore to bi uvelike olakšalo istraživanje habitalnog potencijala Europe. Umjesto bušenja debele ledene kore  znanstvenici bi mogli analizirati kemijski sastav 'gejzira'.

Pretpostavlja se kako Europa ima čak dva do tri puta više vode nego svi oceani na Zemlji. Vjeruje se kako je i taj ocean slan te da ga griju moćne plimne sile generirane od strane Jupiterove gravitacije te da upravo zato ostaje nezamrznut.

Neki stručnjaci vjeruju kako bi upravo Europa mogla biti najbolje mjesto u Sunčevu sustavu za pronalazak dokaza o postojanju izvanzemaljskog života. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene