449592
449592
449592
449592
449592

NOVA MISIJA Mračni i opasni asteroid krije tajnu nastanka čovječanstva

  • , 09.09.2016., 09:04
  • Autor:
  • komentara

Američka svemirska agencija (NASA) lansirala je u četvrtak navečer letjelicu čiji je zadatak pronaći odgovore na jedno od najvažnijih pitanja u svemiru.

 
 
 
 
Lansiranje sonde čiji je cilj asteroid Bennu (Video: Reuters)
Lansiranje sonde čiji je cilj asteroid Bennu (Video: Reuters)

Letjelica OSIRIS-REx krenula je prema mračnom, potencijalno opasnom asteroidu Bennu, a njezino putovanje trebalo bi trajati sedam godina. Na Zemlju bi se vratila tek 2023. godine s materijalom, odnosno uzorcima prašine s asteroida, uz pomoć kojih će znanstvenici pokušati utvrditi porijeklo čovječanstva. Naime, na asteroidu Bennu nalazi se prašina stara četiri i pol milijarde godina, a nastala je još u vrijeme početka formiranja Sunčevog sustava.

Asteroid, čiji je promjer veći od visine Empire State Buildinga, otkriven je 1999. i utvrđeno je da postoji mogućnost da će proći opasno blizu Zemlje u 22. stoljeću. Iako je rizik za Zemlju vrlo mali, NASA ga i dalje smatra jednim od najopasnijih poznatih asteroida.

NASA-inoj će letjelici trebati dvije godine da doputuje do Bennua, ali njezino putovanje tu ne završava. U rujnu 2018. će usporiti i pokušati pratiti asteroid koji putuje brzinom od 101.000 kilometara na sat, a zatim prodrijeti u njegovu orbitu odakle bi trebala slati fotografije na Zemlju.

Nakon godinu dana, letjelica će uz pomoć robotske ruke dugačke 3.3 metra uzeti uzorak prašine s asteroida, a njihov kontakt trajat će samo pet sekundi. NASA se nada da će tim potezom dobiti najmanje 60 grama, a najviše 2 kilograma prašine i kamenja.

Povratak na Zemlju OSIRIS-RExa počet će u rujnu 2023. godine s dragocjenim materijalom koji bi mogao sadržavati odgovor o porijeklu života na Zemlji, piše CNN.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se