Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedovali ultranacionalisti

'Narod se ne boji Garde nego ciganskih kriminalaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi oko 2.500 pristaša mađarske radikalne nacionalističke stranke Jobbik održani na dvije lokacije u središtu Budimpešte okončani su mirno, izvijestila je agencija MTI.

Gabor Szabo, predsjednik stranke Jobbik na prosvjedima je objavio da njegova stranka obnavlja nedavno zabranjenu organizaciju Mađarska garda i potom predao simoblične crne odore istaknutim ličnostima pokreta, uključujući osnivače raspuštene organizacije. Drugi čelnik stranke Gabor Vona okupljenima je rekao da se Jobbik ‘sprema upravljati’ i da se će njegovi zastupnici kada se nađu u idućem sazivu parlamenta nositi crne odore na prvoj sjednici.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

>> Prosvjedovala mađarska garda

On je najavio da će se njegova stranka nastaviti boriti protiv zabrane Mađarske garde i ustvrdio kako se narod ne boji Garde nego ‘ciganskih kriminalaca, multinacionalnih kompanija, izraelske kupovine u zemlji i same vlade’. Prosvjedi su održani kako bi se izrazila podrška nacionalističkom aktivistu privedenom zbog sumnje da priprema terorističke aktivnosti kao i drugima protiv kojih je pokrenut sudski postupak nakon sličnih demostracija prošle godine, piše MTI.

Garda zabranjena već godinu dana

Mađarska garda je zakonom zabranjena 2. srpnja 2008. kada je prizivni sud potvrdio presudu od prosinca 2007. da je ta organizacija kršila ljudska prava Roma održavanjem skupa pod nazivom ‘Ciganski zločini’ 2007. godine, navodi agencija DPA. Jobbik je prošlog mjeseca osvojio tri od 22 mađarska zastupnička mjesta u Europskom parlamentu pri čemu im je pomogao slab odziv birača. Jobbik je na tim izborima osvojio 15 posto glasova i od tada se predstavlja kao ‘treća snaga’ u mađarskoj politici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene