Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Fenomen u Brazilu

Narkobosovi rekli 'ne' cracku i povukli ga s tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda kako su brazilski narkobosovi shvatili što creack radi njihovim sugrađanima, te su odlučili stati na kraj raspačavanju te vrste droge.

Poznato je kako su brazilske favele preplavljene drogom. Dileri se nalaze svakom uglu, a najčešće su to naoružani tinejdžeri koji svoju budućnost ne vide izvan favele i kriminala. Mnogi od njih na taj se način brinu o svojim mnogobrojnim obiteljima, ali i često pokleknu pod iskušenjem narkotika.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

No, izgleda kako su brazilsko narkobosovi ipak pokazali svoju ljudsku stranu. Naime, u Rio de Janeiru se prije šest godina pojavio crack, za koji će mnogi reći da je najgora vrsta droge. Mnogi su se 'navukli' na crack, a posljedice su dobro poznate široj javnosti.

Međutim, u 'ponudi' brazilskih dilera više nema cracka. Zasluge za to ne mogu se pripisati vlastima ili policiji, nego upravo narkobosovima koji su odlučili stati na kraj raspačavanju ove droge. Šefovi u narko krugovima Rio de Janeira, koji su i samo rođeni u favelama koje danas kontroliraju, kažu kako crack destabilizira njihove obitelji i zajednice, te je zato teže nadzirati područja na koja su brazilske vlasti davno zaboravile. Za ovaj potez, zasluge si je, dakako, pripisala vlada.

>> Vojska zauzela favelu u Riju nakon akcije protiv cracka

'Crack je samo sramota za Rio. Vrijeme je da se to prekine', rekao je jedan od glavnih dilera narkobande Comando Vermelho kojeg trenutno traži policija, pa nije želio da mu se po medijima spominje ime, piše Fox News. 'Ja vidim bijedu oko sebe. I ja sam ljudsko biće, ja sam vođa ovdje i zato želim pomoći da se ovo zaustavi', dodao je.

Da bi zabrana prodaje cracka doista zaživjela, potrebna je suglasnost vođa drugih dviju vodećih narkobandi u gradu, Amigos dos amigos i Terceiro Comando.

Ovaj bi potez narkobosove mogao skupo koštati uzmemo li u obzir da Brazilci dnevno konzumiraju između 800 kilograma i 1,2 tone cracka čija je protuvrijednost oko 10 milijuna američkih dolara. No, unatoč tome, izgleda da i ostale bande prihvaćaju ovu odluku, te bi zahvaljujući upravo onima koji su ga dovukli na brazilsko tržište, crack isto tako mogao i nestati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene