Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje krize

'Napuštanje eura bila bi tragedija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja članica euro zone izrazili su spremnost da povećaju kapacitete i fleksibilnost privremenog kriznog fonda kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize, izjavio je predsjednik euro skupine Jean Claude Juncker.

'Ministri su izrazili spremnost da prihvate daljnje mjere koje će poboljšati sustavne kapacitite euro zone radi sprječavanja rizika širenja krize, uključujući jačanje fleksibilnosti i opsega Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), produljenjem roka naplate zajmova i smanjenjem kamata. Te mjere bit će predstavljene ministrima uskoro', rekao je Juncker na konferenciji za novinare, pročitavši izjavu koju su prihvatili ministri financija euro zone nakon maratonskog sastanka.

Sadašnji stvarni zajmodavni kapacitet EFSF-a iznosi 400 milijardi eura.Povjerenik Europske komisije za ekonomske i moneterna poslove Olli Rehn izjavio je da duljina sastanka, koji je počeo u 15 sati, a završio pola sata prije ponoći, govori o tome da su ministri financija doista zabrinuti razvojem stanja na financijskim tržištima.

Sastanak je održan u ozračju straha da se dužnička kriza u Grčkoj ne proširi na Italiju i Španjolsku. Ministri su u svojoj izjavi izrazili 'apsolutnu odlučnost da sačuvaju financijsku stabilnosti u euro zoni'. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak kako bi napuštanje eura za Portugal bila 'tragedija'.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati U Novu sa starim problemima - 5 kad prođu korona i potresi Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima"

'Scenarij koji ne treba uzeti u obzir'

Bivši portugalski premijer Barroso, u intervjuu za lokalnu portugalsku televiziju RTP, napuštanje eura ocijenio je 'scenarijem koji ne treba uzeti u obzir'. 'To bi bila tragedija za Portugal', rekao je, upitan za komentar prijedloga nekih ekonomista da bi ta zemlja trebala napustiti euro.

Barroso je uvjeren da Portugal može ispuniti ekonomske uvjete financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, u iznosu od 78 milijardi eura, te da će mu to omogućiti ponovni gospodarski rast. "Portugal ima sve uvjete da napusti ovu tešku situaciju", rekao je Barroso, dodajući kako nova vlada desnog centra u potpunosti podupire uvjete zajma.

Nova portugalska vlada, sastavljena prošloga mjeseca, obećala je da će brzo donijeti mjere štednje te odmah početi s provedbom uvjeta za dobivanje 78 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći EU-a i MMF-a. One uključuju poreznu reformu, smanjenje proračunske potrošnje i dugo odgađane strukturne reforme.

Barroso smatra da pronalaženje rješenja za dug zemalja euro zone otežava potreba zajedničkog sporazuma među svim članicama. 'Postoje određeni (gospodarski) problemi u zemljama, poput onih u Portugalu, ali također i problemi u postizanju zajedničkog odgovora na takvo stanje', rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene