Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarno otkriće

Napravili umjetnu meduzu kao zamjenu za ljudske organe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpoznatije su kao najveća bojazan kupača u moru, ali ispostavilo se da su meduze potaknule revolucionarno medicinsko dostignuće.

Robotička verzija meduze mogla bi uskoro biti korištena za stvaranje umjetnih ljudskih organa, kao što je srce.

Pročitajte i ovo Operacija Za svaku pohvalu Hrvatska po broju doniranih organa i tkiva među najboljima: "To je trenutak kad čovjek osjeti olakšanje i sreću jer ima priliku za novi život" Slika nije dostupna Mogu težiti i do 200 kilograma Divovske meduze potopile koćaricu

>> Što zbrajanje uz pomoć prstiju govori o vama i vašem mozgu?

Meduzoid, nazvan prema grčkom mitološkom biću Meduzi, kreće se kroz vodu i možda je sposoban stvarati tkivo.

Znanstvenici su došli na tu ideju nakon što su primijetili kako su i meduze i ljudsko srce imaju sposobnost 'pumpanja' na sličan način. Koristili su silikon i stanice mišjeg srca da bi stvorili elastičan materijal sličan želeu.

'Iznenadio sam se kad sam vidio da smo od relativno malo sastojaka uspjeli napraviti poprilično kompleksnu repliku meduze koja se kreće i hrani na sličan način.', rekao je profesor John Dabiri s kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

'Ugodno sam iznenađen činjenicom koliko smo blizu u repliciranju prirodnog ponašanja, ali i vidimo na koji način to prirodno ponašanje možemo unaprijediti. Evolucijski je proces propustio mnoštvo dobrih rješenja.', kazao je profesor Kevin Parker s Harvarda.

Znanstvenici se nadaju da će stvoriti Meduzoid koji funkcionira koristeći unutarnje signale, kao što to čini ljudsko srce te da će biti sposoban sam naći hranu. Mogao bi biti presađen u ljudsko tijelo i tamo biti godinama i to bez potrebe za baterijskim punjenjem, dodaju znanstvenici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene