Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DODIK SE OBRUŠIO NA NATO

"Napravili ste brljotinu, arogantni ste i miješate se u unutarnje stvari BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju se obrušio na NATO optuživši ga za urotu protiv Srba i najavio je da će se bosanski Srbi odlučno usprotiviti nastojanjima da Bosna i Hercegovine postane članicom tog saveza.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako se NATO miješa u unutarnje stvari BiH jer je stožer tog saveza u Sarajevu (NHQ Sarajevo) ranije upozorio da oružane snage BiH ne smiju sudjelovati ni u kakvim ceremonijma vezanima za obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-e s obzirom na to da je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije" Milorad Dodik Ugrožena sigurnost Na Dodika se sprema atentat? "Sve je spremno, imaju i oružje"

"Što se tiče 'brljotine' koju je napravio savez NATO u vezi s prisustvom oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, odnosno uključujući se u unutarnja pitanja, (to) govori o tome da bismo trebali odbiti bilo kakav put k tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovim zapovjedništvom", kazao je Dodik.

Taj komentar slijedio je pošto je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije u nedjelju ipak postrojio dio Treće pješačke pukovnije oružanih snaga BiH u Banja Luci uoči manifestacija kojima se u RS obilježava 9. siječnja.

Ivanić je to učinio iako je zabranu na takvo angažiranje vojnika stavilo Ministarstvo obrane BiH, a stožer NATO-a takvu je odluku podupro.

"Ne zanimaju me oružane snage BiH"

"Mene ne zanimaju oružane snage (BiH). To su NATO-ove snage", kazao je Dodik.

Optužio je NATO da postupa arogantno i predbacio mu sudjelovanje u zračnim napadima na postrojenja vojske bosanskih Srba tijekom rata u BiH.

"Takvu aroganciju i miješanje u unutarnje stvari jedne vojne organizacije koja je bi trebala biti politička je do sada neviđeno", kazao je Dodik pokazujući da ne razumije bit ustroja Sjevernoatlantskog saveza kao vojno-političkog saveza.

Dodik je i ranije odlučno odbijao poduprijeti bilo kakvo približavanje BiH punopravnom članstvu u NATO-u uvjetujući to odlukama koje donosi Srbija s obrazloženjem kako "ne želi NATO-ovu ganicu na Drini".

Dodk se zauzima za raspuštanje oružanih snaga BiH nad kojima entiteti nemaju nikakvih ovlasti. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene