Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba riješiti otvorena pitanja'

Napolitano: Ne zaboravite žrtve fojbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano je u palači Quirinale u Rimu u povodu obilježavanja sjećanja na žrtve fojbi pozvao Sloveniju i Hrvatsku da ne zaborave to poglavlje europske povijesti.

Fojbe su kraške jame u Istri i dijelu sjeverne Italije u koju su bacana tijela talijanskih žrtava partizanskih likvidacija počinjenih potkraj i nakon Drugog svjetskog rata. U Italiji se tradicionalne svake godine obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Napolitano je obećao u svom govoru u srijedu osobno se angažirati protiv raznih 'oblika diplomatskog potiskivanja' uspomena na žrtve fojbi, koje opterećuje povijest i koje je, kako je istaknuo, Talijanima prebjeglim u Trst i njihovim članovima obitelji nanijelo veliku bol.

Napolitano je izjavio kako će se zauzeti za rješenje još otvorenih pitanja 'u odnosima sa slovenskim i hrvatskim institucijama i tijelima vlasti'. Povijest Talijana u Istri i 'užas fojbi' predstavljaju jedno poglavlje u kulturi i povijesti Italije i Europe koje i Slovenija i Hrvatska trebaju priznati kao zajedničko naslijeđe, istaknuo je talijanski predsjednik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene