Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na vojnu suzdržanost

Napetosti između Kine i Japana dominirale Davosom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti između Japana i Kine postale su glavna tema na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Glavna tema na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u srijedu je bila napetost između Japana i Kine kada je japanski premijer pozvao na vojnu suzdržanost u Aziji, a uvaženi kineski znanstvenik nazvao ga 'izazivačem nereda'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Slika nije dostupna šokiran je atentatom Shinzo Abe osobno je odlikovao Tončija Tadića: "Atentat je izvršen hladnokrvno. Mislim da ubojici slijedi smrtna kazna"

Japanski premijer Shinzo Abe branio je svoj posjet kontroverznom svetištu za žrtve Drugog svjetskog rata i obrušio se na jačanje kineskih vojnih snaga.

'Moramo zaustaviti vojnu ekspanziju u Aziji, jer bi u suprotnom mogla izmaknuti kontroli', rekao je Abe sudionicima skupa. 'Koristi od gospodarskog rasta ne bi trebalo trošiti na vojsku, nego ih moramo koristiti za inovacije i ulaganje u ljude', dodao je.

POZIVNICE SAMO ZA ODABRANE Mjesto u Europi gdje se od danas okupljaju najbogatiji i najmoćniji

Abe je također pozvao Kinu da sporove riješe 'kroz dijalog i vladavinu prava, a ne silom', kritizirajući time uspostavu kineske zone zračne obrane oko otoka u Istočnokineskom moru koje kontrolira Japan.

Njegove izjave izazvale su žestoku reakciju kineskog znanstvenika Wua Xinboa koji je japanskog premijera nazvao 'izazivačem nereda' i izjednačio ga s nepredvidivim vodstvom Sjeverne Koreje.

I dok ni Kina ni Japan niti SAD ne žele rat, odnosi će ostati napeti, rekao je Wu, dodajući da bi Peking i Tokio trebali uspostaviti mehanizam za kriznu komunikaciju.

'Politički odnosi naših država ostat će vrlo hladni, čak i zaleđeni sve dok je Abe na vlasti u Japanu', rekao je Wu, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Fudan čija stajališta obično odražavaju politiku kineskih vlasti. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene