Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisuju se peticije

DOK NAPETOSTI RASTU Mladi se masovno prijavljuju za rat: 'Spreman sam, borit ću se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi potpisuju peticiju kojom zahtijevaju da im se dozvoli da se vrate ili pridruže vojsci.

Dok Sjeverna i Južna Koreja od sinoć razgovaraju kako bi pronašle obostrano prihvatljivo rješenje za krizu koja je dovela poluotok na rub oružanog sukoba, stižu u najmanju ruku zanimljivi prizori iz Pjongjanga.

Pročitajte i ovo Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici Projektil Obustavljen sporazum Svjetski mir pod velikim je upitnikom: "Povući ćemo vojne korake"

Reuters naime prenosi 'nabrijavanje' mladih u Sjevernoj Koreji prilikom priprema za eventualni sukob, kada bi do njega došlo. Mladi potpisuju peticiju kojom zahtijevaju da im se dozvoli da se vrate ili pridruže vojsci, dok su južnokorejske postrojbe još jučer objavile da su u maksimalnoj pripravnosti kako se bližio rok isteka ultimatuma Sjeverne Koreje koja je suparniku zaprijetila "totalnim ratom" ako odmah ne prekine propagandne operacije.

Reuters javlja i kako se vjeruje da je Sjeverna Koreja pripremila 50 podmornica za akciju. Izvještaji iz Seula ukazuju na to kako je moguće da su sve dostupne podmornice poslane iz svojih baza, dok Reuters javlja kako najnovije snimke dokazuju trajanje podmornih vježbi u Sjevernoj Koreji.

RASPRAVA TRAJALA CIJELU NOĆ Hoće li smanjiti napetosti?

Do sada je oko milijun mladih iz Sjeverne Koreje potpisalo peticiju za spremnost na odlazak u borbu, a dio već maršira ulicama najavljujući spremnost da se osvete svom susjedu. Mladi iz Južne Koreje o tome već raspravljaju i na društvenim mrežama gdje objavljuju uniforme svoje vojske uz opise kako su 'spremni pridružiti se'.

'Borit ću se za Južnu Koreju', stoji u jednoj objavi.

Sastanak između dviju zemalja je u tijeku, a organiziran je u pograničnom selu Panmunjom gdje je potpisano primirje nakon rata 1950-1953. Podsjećamo, napetosti su pojačane ovog mjeseca nakon što je iz Sjeverne Koreje zapucano na granicu po njihovim južnim susjedima. Južna Koreja je uzvratila artiljerijskom paljbom.

Analitičari: Teško da će na Korejskom poluotoku izbiti rat

Čini se kako je Sjeverna Koreja ispalila projektil na zvučnike s južnokorejske strane granice. Južna Koreja postavila je ponovno zvučnike na granicu nakon više od deset godina i to nakon eksplozije protupješačkih mina u pograničnom području, za koju Seul optužuje Pjongjang, i u kojoj su 4. kolovoza ranjena dvojica južnokorejskih vojnika.

Južna Koreja je iz tih zvučnika počela puštati poruke u kojima osuđuje sjevernokorejsku provokaciju.

Pjongjang je prošlog petka demantirao da je imao bilo kakvu ulogu u toj eksploziji i zatražio da Seul prekine svoj propagandni rat inače će izvesti vojnu akciju u vidu "nasumičnih zračnih udara".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene