Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ehud Olmert

'Napadamo dok Hamas ne prestane s raketiranjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelci će po Gazi 'udarati željeznom rukom' tako dugo dok se nastavi palestinsko raketiranje izraelskog juga, zaprijetio je izraelski premijer Ehud Olmert.

'Želimo prekinuti operaciju, ali tek nakon što se ispune dva uvjeta - prekinu se raketiranja i ponovno naoružavanje Hamasa', rekao je Olmert tijekom posjeta jugu Izraela. 'Izraelci će nastaviti udarati željeznom rukom, jer izraelski narod više ne želi tolerirati rakete Qassama. Hoće li to dugo potrajati? Neka potraje. Nastavit ćemo tako dugo dok bude potrebno i dok se ne spriječi prijetnja za nas', rekao je. Do sada je u operaciji 'Lijevano olovo' poginulo najmanje 917 Palestinaca, a ranjeno ih je 4.100, prema zadnjim službenim podacima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..." Davor Ivo Stier humanitarno primirje u Gazi Bivši ministar vanjskih poslova o rezoluciji UN-a: "Dva su razloga zbog kojih je Hrvatska glasala protiv"

Izrael razmatra zauzimanje koridora uz granicu Gaze i Egipta

Izraelski vojni planovi u pojasu Gaze uključuju i mogućnost ponovnog zauzimanja uskog pojasa zemlje koja dijeli eksklavu od Egipta kako bi se pokušalo spriječiti ponovno naoružavanje Hamasa, rekli su zapadni diplomati. Izrael je tijekom noći pojačao zračna bombardiranja takozvanog koridora Philadelphi kako bi uništio krijumčarske tunele koje islamisti mogu koristiti za dopremu raketa dugog dometa, boraca i sredstava. Zapadni diplomati, govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani, opisali su kopnenu operaciju ponovnog zauzimanja koridora i dijelova grada Rafaha kao jednu od glavnih izraelskih opcija 'treće faze' ukoliko propadnu pregovori o primirju. Kopnena operacija duž koridora omogućila bi Izraelu da buldožerima i sonarnim uređajima nađe i uništi tunele koje sad može uništavati samo zračnim napadima.

Lokalni palestinski korisnici tunela procjenjuju da je nekoliko stotina tajnih prolaza izbačeno iz uporabe ali da je još mnogo stotina netaknuto. Nadzor nad 14 kilometara dugim koridorom Philadelphi Izraelu bi mogao dati i znatnu prednost u pregovorima o primirju, ocijenili su diplomati. 'Neki (izraelski čelnici) to žele učiniti a neki misle da je to ludo', rekao je europski diplomat glede operacije duž granice i rizika da izraelski vojnici uslijed izostanka diplomatskog rješenje budu primorani dulje ostati u području. Prije sadašnje ofenzive Izrael je procjenjivao da su postojale stotine krijumčarskih tunela dok Palestinci kažu da ih je više od 3.000.

Hamas u Gazi objavio da je pobjeda nad Izraelom 'blizu' 

Čelnici Hamasa u pojasu Gaze objavili su da je pobjeda 'bliža no ikad' usprkos 17-dnevnoj izraelskoj ofenzivi koja je smanjila teritorij pod Hamasovim nadzorom i u kojoj je poginulo više od 900 Palestinaca. U izjavi podijeljenoj medijima Hamasova vlada tvrdi da je nastavila funkcionirati kao vlast i osuđuje Izrael zbog njegove 'ponovne okupacije' Gaze najavljujući da će njegove snage uskoro biti odbačene. 'Potvrđujemo našem narodu da je pobjeda bliža no ikad', stoji u izjavi. 'Potvrđujemo našu namjeru da nastavimo raditi na zaustavljanju terorističkog rata protiv našeg naroda, potpunom okončanju opsade i ponovnom otvaranju graničnih prijelaza', navodi se u izjavi.

Dvjema arapskim strankama zabranjeno sudjelovanje u izborima u Izraelu

Izraelsko izborno povjerenstvo zabranilo je sudjelovanje na parlamentarnim izborima 10. veljače, dvjema arapskim političkim strankama, optuživši ih da ne priznaju pravno postojanje Izraela. Povjerenstvo je glasovalo za zakon što su ga predložile dvije ekstremno desne stranke, koje su ocijenile da Nacionalna demokratska zajednica (stranka koja ima troje zastupnika u dosadašnjem parlamentu) i Arapska stranka za promjene (četiri zastupnika) ne priznaju pravo na postojanje Izraela kao židovske i demokratske države, izjavio je glasnogovornik izraelskog parlamenta Giora Pordis. Dvije su stranke tu odluku ocijenile rasističkom i fašističkom najavivši kako će se žaliti izraelskom Vrhovnome sudu. Čelnik Nacionalne demokratske zajednice Azmi Bishara iz Izraela je pobjegao 2007., davši ostavku na mjesto zastupnika nakon što su ga optužili da je tijekom rata u Libanonu 2006. surađivao s libanonskim Hezbolahom.Arapi, potomci oko 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnutka Izraela 1948., čine 19 posto izraelske populacije ili oko 1,2 milijuna osoba.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava osudilo izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi

UN-ovo Vijeće za ljudska prava osudilo je izraelsku vojnu ofenzivu na Gazu, odlučivši onamo poslati misiju koja će utvrditi činjenice i istražiti kakva su nedjela protiv Palestinaca počinili Izraelci. Četrdesetsedmočlano UN-ovo Vijeće za ljudska prava glasovalo je s 33 glasa za i jednim protiv rezolucije, uz objašnjenje da je izraelska ofenziva 'rezultirala masovnim kršenjem ljudskih prava palestinskoga naroda i sustavnim uništenjem palestinske infrastrukture'. Trinaest, uglavnom europskih zemalja, suzdržalo se od glasovanja. Jedina se rezoluciji otvoreno usprotivila Kanada. Izraelski veleposlanik u Ženevi Aharon Leshno-Yaar ocijenio je glasovanje nevažnim. Izrael, poput SAD-a, nije član Vijeća i ne može glasovati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene