444133
444133
444133
444133
444133

Napadač iz Nice je imao pomagače

  • , 21.07.2016., 21:27
  • Autor:
  • komentara

Napadač iz Nice, Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel, "imao je pomagače" i čini se da je napad isplanirao prije "više mjeseci", rekao je u četvrtak u Parizu državni odvjetnik zadužen za istragu Francois Molins.

 
 
 
 
Građani Nice na mjestu na kojem je ubijen Mohamed Lahouaiej Bouhlel odlažu smeće i pljuju (FOTO: AFP)
Građani Nice na mjestu na kojem je ubijen Mohamed Lahouaiej Bouhlel odlažu smeće i pljuju (FOTO: AFP)

U izjavi za novinare glavni državni odvjetnik za slučajeve terorizma rekao je da je postignut "znatan napredak" u istrazi koju vodi "više od 400 istražitelja".

Istraga je "omogućila ne samo da se dodatno potvrdi kako je krvavi napad Mohameda Lahouaieja Bouhlela bio planiran, nego i da se utvrdi da je potonji imao pomoć i pomagače u pripremi i planiranju svog zločinačkog čina", rekao je Molins.

Dva francusko-tuniška državljanina, jedan Tunižanin, Albanac i francusko-albanska državljanka u dobi od 21 do 42 godine izvedeni su pred sud radi podizanja optužnice za zločinačko terorističko udruživanje i počinjenje ubojstava. "Nisu poznati obavještajnim službama", dodao je Molins.

Osumnjičenici su privedeni na temelju analize Bouhlelova mobitela koja je otkrila njegove brojne kontakte, rekao je državni odvjetnik dodajući da je njegova povezanost s njima utvrđena i zahvaljujući dokaznom materijalu prikupljenom u kamionu i na pronađenom oružju.

Otisci jednog osumnjičenika pronađeni su na suvozačevim vratima 19-tonskog kamiona kojim je Bouhlel pregazio 84 i ozlijedio više od 350 osoba.

U njegovu mobitelu pronađene su nove "važne" fotografije, među kojima fotografija s koncerta na Engleskoj šetnici u Nici i preslika teksta o captagonu, drogi koju uzimaju džihadisti odgovorni za terorističke napade. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se