Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Parizu

KLUPKO SE ODMOTAVA Otkrivena veza napadača i krojača planova pokolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesti dan od krvavog masakra u Parizu istražitelji otkrivaju nove detalje vješto isplanirane operacije koju nitko nije mogao predvidjeti.

Prema najnovijim informacijama, najmanje dvojica napadača do Francuske su stigla Balkanskom imigrantskom rutom. Informacija je to zbog koje su mnoge zemlje na toj ruti, među kojima i Hrvatska, odlučile postrožiti mjere vezane uz registraciju i propuštanje izbjeglica u svoju zemlju.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Posljednja tri mjeseca i sami smo svjedoci velikog imigrantskog vala, a nakon otkrivanja mnoštva lažnih putovnice, europski čelnici se pitaju kako spriječiti ulazak potencijalnih terorista u Europu? Pri tom naglašavaju kako ne smijemo izjednačavati one koji bježe zbogb rata u svojoj zemlji s onima koji žele prouzročiti rat na tuđem tlu.

Srbija zadržala migranta s putovnicom na ime jednog od napadača

Europol i Interpol rade na 'učvršćivanju mreže', osobitno nakon što je kraj stadiona u Parizu, gdje su izvedena dva napada, pronađena lažna putovnica s lažnom fotografijom, na ime osobe koja je preminula prije nekoliko mjeseci u Siriji. Iako lažna, napadač se s ovom putovnicom registrirao bašu svakoj od zemalja 'balkanske rute', od Grčke do Belgije.

Prema neslužbenim informacijama, Samy Amimour, jedan od ubojica u Bataclanu iz Sirije se vratio u Belgiju upravo 'balkanskom rutom', dok je Salah Abdeslam, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, stigao u Europu, također preko Grčke i to sa svojom putovnicom.

Ministar unutarnjih poslova Francuske na današnjoj press konferenciji rekao je da je Abdelhamid Abaaoud, glavni osumnjičeni za napade u Parizu, odgovoran za između četiri i šest napada u Europi od početka godine. Dodao je i da europske snage sigurnosti, kao ni Francuska, nisu imale informacije da se nalazi u Europi, piše Telegraph.

Klupko s informacijama se i dalje odmotava. Tako je njemački list Spiegel objavio da je njemačka policija početkom prošle godine zadržala Abaaouda na ispitivanju na aerodromu kada se ukrcavao na let za Tursku. Rekao im je da planira na kratko posjetiti obitelj koja tamo živi te se potom vratiti.

'Ljudi su izlazili poput zombija, jedva su mogli hodati'

Kako je banda bila povezana?

Istraga je otkrila informacije o međusobnoj povezanosti napadača koji su sudjelovali u prošlotjednim napadima u Parizu.

Mastermind, glavni organizator niza napada koji su se dogodili u Parizu, Abdelhamid Abaaoud bio je glavna spona koja je povezala napadače.

Sa Bilalom Hadfijem, 20-godišnjakom koji se raznio kod francuskog stadiona, dijelio je stranu u ratu i to na tlu Sirije, no, prema istrazi, dvojica terorista živjela su u istoj četvrti u Belgiji.

Belgijska četvrt Molenbeek bila je središnja baza iz koje je sve krenulo. Osim s Hadfijem, Abaaoud je od tamo kovao pakleni plan čijem je nastajanju svjedočio i njegov blizak prijatelj Salah Abdeslam, glavni logističar napada, terorist koji je još uvijek u bijegu i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica. On je sudjelovao u pokolju u Bataclanu. Istraga je otkrila još jedan detalj kojim su dvojica povezana, a to je zatvor. Abaaoud i Salah Abdeslam u isto su vrijeme odrađivali zatvorsku kaznu u istom zatvoru.

OVO SU PRVE SNIMKE UBILAČKOG POHODA U PARIZU

U Molenbeeku je živio i Salahov brat, Ibrahim Abdeslam, 31- godišnjak koji se raznio bombom kod kafića Voltaire tijekom terorističkih napada u Parizu.

Samy Amimour, 28-godišnji Francuz koji je policiji poznat još od 2012. godine kada je pokušao otputovati u Jemen te se pridružiti tamošnjem ogranku Al Kaide, godinu dana kanije uspio je u svojem naumu te otišao u Siriju gdje je upoznao Abaaouda. Amimour je sudjelovao u krvavom pokolju u koncertnoj dvorani Bataclan, te se na koncu raznio bombom.

U najužem krugu terorista nalazio se i Omar Ismail Mostefai, krvnik iz Bataclana koji je također neko vrijeme proveo u Siriji. Njegova je priča pomalo drugačija od ostali. Njega je s radikalnim islamizmom upoznao belgijski Imam. Ovaj 29-godišnjak bio je jedan od trojice koja su izašla iz crnog Polo automobila te krenuli u napad na Bataclan. Bio je prvi od napadača koji je identificiran upravo zbog podebljeg policijskog dosjea.

U napadu kod francuskog stadiona Stade de France, sudjelovao je i Ahmad Al Mohammad. Prema fotografiji s identifikacijskog dokumenta otkriveno je kako je u Francusku došao balkanskom rutom. Poznato je da je neko vrijeme boravio u Siriji, no za sada se ne zna na koji je način bio povezan s glavnim organizatorom napada.

Abaaoud je ubijen u pretresu stana u pariškom pregrađu Saint Denise, a službeno je identificiran zahvaljujući otiscima pristiju. Njegovo tijelo pronađeno je izrešetano mecima.

Tko je bio Abdelhamid Abaaoud?

Abdelhamid Abaaoud, osumnjičeni organizator terorističkih napada u Parizu 13. studenoga, bio je 28-godišnji belgijski džihadist koji je postao jako aktivan član Islamske države u Siriji, odakle je godinama prkosio europskoj policiji.

Abaaoud je ubijen u srijedu u policijskoj akciji u Parizu, pet dana nakon terorističkih napada u francuskom glavnom gradu.

Rođen 1987. u bruxelleskom predgrađu Molenbeeku, prozvao se Abu Omar Susi, po regiji na jugozapadu Maroka odakle potječe njegova obitelj, a poznat je i kao Abu Omar al-Baljiki (Abu Omar Belgijac).

"Bio je mali mangup" koji je zadirkivao druge učenike i profesore i krao novčanike, rekao je jedan njegov bivši kolega iz razreda za belgijski tabloid La Derniere Heure.

"Mali mangup" posljednjih je dana bio cilj intenzivne potrage francuskih i belgijskih istražitelja, koji ga smatraju organizatorom pokolja u Parizu u kojem je u petak ubijeno 129 ljudi, a 325 je ozlijeđeno, za što je odgovornost preuzela Islamska država.

Saleh Abdelsalam, glavni sumnjivac za napade koji je također snažno povezan s Molenbeekom i za kojim se traga, kao i njegov brat Brahim koji se raznio na istoku Pariza, poznavali su Abauda. Sva trojica imaju u Belgiji kaznene dosjee.

Abu Omar al-Baljiki već je bio na belgijskim naslovnicima početkom 2014. nakon što je u Siriju poveo svojeg mlađeg brata Junesa (13), kojeg su neki mediji prozvali "najmlađim džihadistom na svijetu".

Navodno se pridružio drugim belgijskim borcima, članovima elitne brigade Islamske države. Na jednoj video snimci IS-a može ga se vidjeti za upravljačem vozila koje vuče osakaćene leševe prema zajedničkoj grobnici.

Obiteljska sramota

"Prije smo vukli jet-skije, velike prikolice pune darova, prtljage kada bi se išlo na odmor u Maroko. Sada vučemo nevjernike, oni koji se bore protiv nas, koji se bore protiv islama", hvali se u poruci na mješavini francuskog i arapskog.

Abdelhamid pripada srednjoj klasi, navodi u utorak flamanski list De Morgan. Po pisanju lista, otac, trgovac, poslao ga je u prestižnu srednju školu u rezidencijalnoj četvrti Uccle, na jugu Bruxellesa.

"Imali smo dobar život ovdje, da, čak fantastičan. Abdelhamid nije bio zahtjevno dijete i postao je dobar trgovac. Ali iznenada je otišao u Siriju. Svaki sam se dan pitao zašto se toliko radikalizirao. Nikada nisam dobio odgovor", rekao je u siječnju njegov otac Omar Abaud za La Derniere Heure.

"Abdelhamid je osramotio našu obitelj. Naši životi su uništeni", rekao je. "Zašto bi, za Boga miloga, želio ubijati nedužne Belgijce? Naša obitelj duguje sve ovoj zemlji", rekao je Omar čija je obitelj stigla u Belgiju prije 40 godina, dodajući da "nikada neće oprostiti" Abdelhamidu što je unovačio svojeg brata Junesa.

Najpoznatiji od gotovo 500 Belgijaca koji su otišli u Siriju ili Irak povezan je s islamističkom "ćelijom iz Verviersa".

Osuđen na 20 godina zatvora

Tjedan dana nakon napada u Parizu u siječnju, belgijska policija napala je 15. siječnja jednu kuću u tom gradu na istoku Belgije, ubivši dvojicu stanara, koji su se po istražiteljima pripremali napasti snage reda. Abaud nije bio ondje. No početkom veljače ustvrdio je da je "planirao" te osujećene napade na "križare" u intervjuu za Dabiq, časopis Islamske države. Po belgijskom tisku, bio je lociran u Grčkoj, odakle je komunicirao s ubijenim džihadistima. Snage reda u Ateni ga nisu uspjele uhvatiti. "Mogao sam otići i doći u el-Šam (na arapskom velika Sirija ili Damask) unatoč potjeri tolikih obavještajnih službi", hvalio se.

Abdelhamid Abaud osuđen je u srpnju u Bruxellesu u odsustvu na 20 godina zatvora u procesu protiv mreža za regrutiranje belgijskih džihadista za borbu u Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene