Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija nasilja

'Pripadamo najvećem islamističkom pokretu i djelujemo po naredbama Alija Abu Muhamada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je dvadeset osoba poginulo u četvrtak u borbama čečenskih pobunjenika i redarstvenih snaga u središtu Groznog, u nesvakidašnjoj eksploziji nasilja u središtu čečenske prijestolnice kojom željeznom rukom vlada predsjednik Ramzan Kadirov.

U sukobu je poginulo deset pripadnika sigurnosnih snaga, a 28 ih je ranjeno, objavio je Državni odbor za suzbijanje terorizma koji je izvijestio o "završetku protuterorističke operacije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 6 ozlijeđenih Čečenija: Raznijela se pored policijskog vozila Slika nije dostupna Kremlj popušta Čečenske vlasti traže od roditelja da dječacima daju ime Muhamed

U tim borbama život su izgubila i desetorica islamskih boraca, rekao je isti izvor nešto kasnije tijekom dana, ne navodeći ukupan broj pobunjenika koji su sudjelovali u napadu.

Pronađeno je i truplo jednog civila, dodaje izvor u sigurnosnim snagama, a prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Kako navodi odbor, skupina boraca je napala redarstvene snage na kružnom toku u središtu Groznog, odakle se sukob proširio na jednu školu i na zgradu u kojoj je sjedište lokalnog glasila i koja je zapaljena.

Još nije moguće reći jesu li ti objekti bili na meti napadača ili su se oni ondje samo zabarikadirali, ni je li u napadu sudjelovala jedna ili više skupina koje su djelovale koordinirano.

Pripadnici najvećeg islamističkog pokreta

Napadači su za sebe rekli da pripadaju najvećem islamističkom pokretu Kavkaskom emiratu ističući da djeluju po nalogu njegova novog čelnika Alija Abu Muhamada.

Prije dva mjeseca u Groznom su poginula petorica policajaca dok su pokušavali spriječiti mladog bombaša samoubojicu da aktivira eksploziv na ulazu u dupke punu koncertnu dvoranu.

Ovi napadi potiču strah od novog vala nasilja u Čečeniji, nekoliko dana prije dvadesete obljetnice početka prvog rusko-čečenskog rata koji se vodio od prosinca 1994. do kolovoza 1996. a cilj mu je bio obračunati se sa nastojanjem republike da se odvoji od Rusije.

Skupina Islamska država objavila je u rujnu na YouTubeu snimku u kojoj prijeti poticanjem rata u Čečeniji i na Kavkazu kako bi ih "oslobodili" od ruske vlasti.

Islamistički borci su napadom u Groznom "htjeli podići buku", ocijenio je predsjednik Kadirov, a prenijela je ruska televizija. "Mislili smo da će to učiniti 12. prosinca (ruski državni praznik, Dan ustava), ali su oni odlučili učiniti to danas". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene