Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni su svladali teroristu

REKONSTRUKCIJA NAPADA U VLAKU 'Što bi bilo da mu kalašnjikov nije bio zaglavljen?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Da je oružje napadača funkcioniralo, bojim se i pomisliti što bi se dogodilo...'

Nakon što je priveden napadač iz vlaka na liniji iz Amsterdama za Pariz, ustanovljeno je kako se radi o islamističkom militantu, te da su tajne službe ranije bile upoznate s 25-godišnjim Marokancem, Ayoub El-Khazzanijem, čije je ime objavio AFP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

U napadu u kojem je bio naoružan kalašnjikovom i nožem ranio je tri osobe, nakon čega su ga svladali putnici, među kojima je bio i ranjeni marinac. Američki vojnik Alek Skarletos ispričao je za Sky News kako su izgledali trenuci napada. Skarletos je bio u Europi kako bi posjetio prijatelje iz djetinjstva, Spencer Stonea i Anthony Sadlera, kada su u vlaku čuli da je netko počeo pucati. Nakon što je napadač ušao u njihov kupe, Skarletos i Spencer, koji je u zračnim snagama, krenuli su na njega.

'Samo sam počeo vikati 'Hajdemo!'', ispričao je Skarletos.

'Spencer je do njega došao prvi, uhvatio ga za vrat, oteo mu pušku iz ruke i bacio je. Ja sam tada uzeo kalašnjikov koji mu je bio pričvršćen za nogu i počeo ga udarati po glavi s njim', prepričava Skarletos.

Identificiran napadač na vlak - umiješan u još jednu pucnjavu?!

Dok je Stone od napadača pokušao preuzeti pištolj, ovaj ga je uspio teže raniti nožem, pa mu je sada potrebna operacija ruke, no prijatelji kažu da je dobro. Osim njega ranjeno je još dvoje ljudi. Nakon što su svladali napadača, Skarletos, koji se nedavno vratio s bojišta iz Afganistana, shvatio je tijekom razoružavanja da je kalašnjikov zaglavljen.

'Nije znao kako ga popraviti, što je velika sreća', rekao je. 'Da je oružje napadača funkcioniralo, bojim se i pomisliti što bi se dogodilo', zaključuje.

Napadač u vlaku za Pariz je Marokanac (26), ranije poznat tajnim službama

'Spencer bi vjerojatno bio mrtav, jer je on prvi prišao napadaču. Imali smo nevjerojatno puno sreće.' Nakon što je završio jedan kritični trenutak, došlo je do drugog, jer su shvatili da je jednom ozlijeđenom vrat izrezan u napadu, i da obilno krvari.

'Spencer, koji je prošao neku medicinsku obuku, zatvorio je ranu kako ovaj ne bi iskrvario. To se sve događalo dok je i sam krvario', ispričao je Skarletos.

'To je bilo stvarno herojski od njega. Toliko sam ponosan na svog prijatelja, i tko zna što bi se dogodilo da Spencer nije odmah ustao da savlada napadača', ispričao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene