Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružani i pomahnitali

Teroristički napad na kampus u Keniji: Četvero mrtvih, preko 40 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina maskiranih naoružanih osoba upala je u sveučilišni kampus u Garissi na istoku Kenije i ubila najmanje četvero a ranila više od četrdeset ljudi, javili su lokalni mediji dodajući da se iz kompleksa čuju pucnji i eksplozije, prenose agencije.

Kenijski Crveni križ objavio je da su ranjene osobe prebačene u obližnju bolnicu u Garissi, gradu koji se nalazi 350 km istočno od Nairobija. Više ranjenih nalazi se u kritičnom stanju.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Lokalna policija objavila je da su se njezini pripadnici suprotstavili napadačima koji su počeli "nasumično pucati" pošto su ušli u sveučilišni kompleks. Napadači su se povukli u zgrade za smještaj studenata.

Islamisti ih podijelili na muslimane i nemuslimane, potom su otvorili paljbu

"Dosad imamo 49 žrtava, svi imaju rane od metaka ili šrapnela. Četiri osobe su ubijene, također hicima iz vatrenog oružja", rekao je jedan liječnik u bolnici u Garissi, prenosi Reuters.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamistička skupina Al-Šabab iz susjedne Somalije u prošlosti je izvela više napada na teritoriju Kenije, među kojima i napad na trgovački centar u Nairobiju u rujnu 2013. u kojemu je ubijeno 67 osoba.

Policija i vojska okružile su kampus, a razmjena vatre s napadačima traje već više sati. Dužnosnici su kazali da su najmanje dvojica zaštitara ubijena, te da su napadači uzeli više talaca, dok se mnogi studenti još uvijek nalaze u kampusu.

"Dvojica čuvara na ulazu u kampus ubijena su. Čuju se pucnji unutar kompleksa, ali zasad ne znamo tko puca", rekao je jedan dužnosnik, prenosi Reuters.

Očevici su rekli su napadu sudjelovala petorica napadača.

Garissa, grad od 120 tisuća stanovnika, nalazi se 140 kilometara od somalijske granice. U srpnju 2012. u napadima na dvije crkve u Garissi islamistički teroristi ubili su 17 osoba.

Skupina Al-Šabab izvela je više napada u Keniji, koju optužuje za sudjelovanje u snagama Afričke unije koje se u Somaliji bore protiv islamista. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene