Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga oko malverzacija plinom

VIDEO: Naoružani agenti upali u sjedište Naftogaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici ukrajinske nacionalne službe sigurnosti upali su danas u središte energenstke tvrtke Naftogaz sa sjedištem u Kijevu, zbog zapljene dokumenata u okviru sudske istrage o poslovanju te tvrtke.

Prepad naoružanih agenata usmjeren je na istragu o navodnim zloporabama prodaje plina vrijednog 880 milijuna dolara, piše BBC. Ranije jutros glasnogovornik Naftogaza je izvijestio da su naoružani muškarci na trećem katu zgrade, nedaleko direktorova ureda.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Izvori Naftogaza i ruskog naftnog diva Gazproma drže da istraga može ugroziti plaćanje rate za ruski plin što ga Ukrajina duguje Rusiji. Naftogaz je u siječnju ove godine imao glavnu ulogu u sukobu s Rusijom, odnosno u puštanju milijuna kubika plina europskim potrošačima. Glavni ruska tvrtka plina Gazprom ukinula je na dva tjedna isporuku plina Ukrajini, sve dok ukrajinska vlada i Naftogaz nisu dogovorili cijenu po kojoj će kupiti ruski plin te ga zatim pustiti u europske plinovode.

Marina Ostapenko, glasnogovornica ukrajinskog Sigurnosnog sustava, potvrdila je da su snage ukrajinske nacionalne sigurnosne agencije upali u zgradu Naftogaza, što je dio standardne kriminalne istrage koja je započela početkom tjedna. Ona tvrdi da je Naftogaz bio upozoren na današnju akciju te naglašava da je i uzimanje dokumenata tvrtke potpuno u skladu sa zakonom. Visoki dužnosnik Naftogaza na koji se poziva Reuters rekao je da su službe sigurnosti tražili original ugovora o prodaji plina.

Naftogazov glasnogovornik Valentyn Zemlyansky rekao je medijima kako su strahovali da grupa naoružanih muškaraca želi preuzeti kontrolu nad tvrtkom te njih držati kao taoce. Tvrdi da su agenti odgurnuli zaštitare tvrtke bez da su im pokazali ikakve identifikacijske isprave te krenuli prema uredu glavnog direktora Igora Didenka.

Nakon prekida dobave u siječnju, Gazprom i Naftogaz dogovorili su se o obnovi dobave, a pregovore je vodila premijerka Julija Timošenko. No predsjednik Juščenko, koji već dugo nije u dobrim odnosima s premijerkom, ocijenio je da su ugovori štetni za Ukrajinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene