Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pelosi u Zastupničkom domu

Zatajio sastanke s Rusima: Zatražena ostavka Trumpovog ministra pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nancy Pelosi, čelnica američkih demokrata u Zastupničkom domu, pozvala je ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa da podnese ostavku pošto je tisak u srijedu list objavio da je Sessions u postupku imenovanja zatajio svoje sastanke s ruskim veleposlanikom.

Dnevni list The Washington Post (WP) u srijedu je objavio da je Sessions prošle godine u svome uredu održao dva sastanka s veleposlanikom Sergejem Kisljakom u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

To otkriće moglo bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, napisao je WP.

"Sessions nije podoban da služi kao najviši dužnosnik u provedbi zakona u našoj zemlji i mora podnijeti ostavku", objavila je Pelosi.

Zatražila je neovisnu i dvostranu istragu o mogućim Trumpovima vezama s Rusijom.

U izjavi koju je nakon otkrića WP-a postavila na Twitteru Sessionsova glasnogovornica je napisala da on nije nikada razgovarao o pojedinostima kampanje ni s jednim ruskim dužnosnikom.

"Nemam pojma na što se odnose ti navodi. Lažni su", rekao je Sessions.

Bijela kuća potvrdila je Sessionsove sastanke s veleposlanikom u kojima ne vidi ništa loše i ocjenjuje da je riječ o "novom napadu" demokrata na Trumpovu administraciju.

"Sessions se sastao s veleposlanikom službeno" dok je bio senator, objavila je Bijela kuća.

Prisegnuo "da nije imao kontakata s Rusima"

U postupku imenovanja za ministra pravosuđa Sessions je izjavio pod prisegom u Senatu da "nije imao kontakata s Rusima".

U srijedu je objavljeno da će Odbor za obavještajna pitanja Zastupničkog doma američkog Kongresa istražiti navode o dosluhu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije.

Američki obavještajni analitičari zaključili su da je Rusija željela pomoći Trumpu da osvoji Bijelu kuću tako što je diskreditirala demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i njezinu stranku kibernetičkim napadima. Predsjednik Barack Obama, demokrat, u znak odmazde izgnao je u prosincu ruske diplomate.

Trump je zanijekao da je ijedan od njegovih suradnika imao kontakte s Rusima prije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora i odbacio je slučaj kao prijevaru koju orkestriraju neprijateljski američki mediji. Moskva je zanijekala optužbe.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.

Sessionsova dužnost obuhvaća nadzor ministarstva pravosuđa uključujući FBI koji vodi istragu o ruskom miješanju i eventualnim vezama s Trumpovim suradnicima. Sessions je dosad odbacio pozive da se izuzme. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene