Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Glavni tajnik NATO-a tvrdi

'Nalog za uhićenjem Gadafija naglašava izolaciju njegova režima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izdavanje naloga za uhićenjem libijskog čelnika Moamera Gadafija što ga je izdao Međunarodni kazneni sud na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti 'još jedanput naglašava njegovu i izolaciju njegova režima' te opravdava utemeljenost operacija u Libiji, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Odluka ICC-a o izdavanju uhidbenog naloga protiv pukovnika Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, koju je Haški tribunal objavio oko podneva, 'još jedanput ističu sve veću izolaciju režima', rekao je Rasmussen, dodavši kako ta odluka opravdava "utemeljenost NATO-ove misije u Libiji, a misija je zaštititi libijski narod od Gadafijevih snaga", prenio je France presse. 'Zločini se nastavljaju i danas u Libiji i Gadafi mora biti uhićen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili', priopćio je tužitelj ICC-A Luis Moreno Ocampo.

Libijski pobunjenici, kojima NATO pomaže, sada su u blagoj prednosti u odnosu na snage lojalne Gadafiju, izjavio je u ponedjeljak glavni podtajnik UN-a za politička pitanja Lynn Pascoe. 'Unatoč tome što ne znamo sve pojedinosti vojne situacije na terenu, jasno je da sada blagu prednost imaju oporbene snage, kojima NATO povremeno pomaže napadima iz zraka', rekao je Pascoe. Ovo je prvi put, prenosi Reuters, da je jedan UN-ov dužnosnik javno kazao kako se ratna situacija u Libiji okreće u korist pobunjenika otkad su, prije više od tri mjeseca, NATO-ove snage, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti, počele bombardiarnja da bi zaštitile civilno stanovništvo.

U današnjem NATO-ovu bombardiranju uništen je luksuzni autobus za Gadafijeva putovanja, parkiran u njegovoj rezidenciji u Tripoliju, prenijele su agencije. Autobus, koji je Gadafi često koristio tijekom svojih putovanja po Libiji pogođen je dvjema raketama. Ranije tijekom dana agencije su izvijestile o dvjema snažnim eksplozijama u središtu Tripolija gdje se nalazi Gadafijeva rezidencija, no tada nije objavljeno što je pogođeno. (Hina)

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene