Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nalog za uhićenje generala koji je uhitio Che Guevaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski sud izdao je u srijedu nalog za uhićenje umirovljenog generala Garyja Prada Salmona, slavnog po tome što je uhitio legendarnog revolucionara Che Guevaru, zbog navodne povezanosti sa skupinom međunarodnih plaćenika koji su kovali urotu za ubojstvo predsjednika Eva Moralesa i pokretanje građanskog rata u Boliviji, objavio je sudac Sixto Fernandez.

Ta skupina navodna plaćenika razbijena je 2009. godine u Santa Cruzu. U akciji su ubijeni bolvijski vojnik mađarskog porijekla Eduardo Rozsa-Flores zvani Chico, koji se borio u Domovinskom ratu i imao hrvatskog državljanstvo, Irac Mike Dwyer i Mađar Arpad Magyarosi. Još su dvojica plaćenika uhićena, hrvatsko-bolivijski državljanin Mario Tadić Astorga i Mađar Toad Eloaso.

Vlada je tu skupinu, osim za pokušaj ubojstva Moralesa, optužila za pokušaj pokretanja građanskog rata s ciljem odcjepljenja bogate pokrajine Santa Cruza. Zajedno s njima za urotu je u sklopu opsežne istrage kasnije osumnjičila još 39 ljudi, uključujući i generala Garyja Prada Salmona, ali je veći dio njih ostavila na uvjetnoj slobodi. Nalog za uhićenje je podignut kada se Salmon nije pojavio na zakazanom saslušanju na sudu. On je i prije bolivijskim medijima tvrdio da se radi o izmišljotini i političkom zlostavljanju.

Salmon, sada star 73 godine, bio je zapovjednik specijalne jedinice bolivijske vojske koja uhitila Che Guevaru 1967. godine u bolivijskim planinama, ali nije sudjelovao u njegovu kasnijem smaknuću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene