Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sramota'

ARHEOLOZI NA NOGAMA 'Povijesno nalazište propada i zarasta u korov'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ovom mjestu općina Bačka Palanka godinama planira izgraditi najveći muzej Hazara na svijetu. Ipak, koče ih birokracija i financije.

Jedino nalazište hazarskog nasljeđa na ovim prostorima već pola stoljeća zarasta u korov, donosi 24sata.rs. Hazari su bili stari turkijski narod koji se u 2. stoljeću iza Krista raširio Transkavkazom i kasnije zauzeo područje donje Volge. Ponovno se kao jaka sila pojavljuju u 7. stoljeću da bi se već od 8. do 10. stoljeća njihovo carstvo prostiralo sve od obala Crnog mora i Kaspijskog jezera do Urala i dalje na zapad do Kijeva. Godine 965. vojvoda od Kijeva potukao je Hazare i njihovo carstvo je propalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slobodno se kretala Nije prvi put da je u blizini Hrvatske viđena crna pantera: Prošle zime se također tragalo za divljom životinjom Ilustracija Što tamo radi? Panika na granici s Hrvatskom: Izrazito opasna zvijer uočena u šumi, građanima izdano važno upozorenje

Bili su stepski jahači ratnici naoružani kopljima, lukom i strijelom, i sabljama. Njihove fortifikacije bile su čvrste, podignute od kamena. Tvrđava u Sarkelu, izgrađena od cigala pokazuje bizantski utjecaj uz čiju su je pomoć i sagradili.

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Oruđe koje mijenja povijest

U naselju Čelarevo, u općini Bačka Palanka u Južnobačkom okrugu u Vojvodini, jedno je njihovo nalazište otkriveno 1966. godine, prilikom vađenja gline za potrebe čelarevske ciglane.

Radi se naime o više od 650 grobova, a s obzirom na to da su ostaci kulture ovog naroda u svijetu veoma rijetki, nalazište je od prvorazrednog značaja. Srbija međutim, kako piše srbijanski 24sata, nije iskoristila njegov turistički i povijesno-arheološki značaj, nego je nalazište godinama zapušteno.

Zbog uništavanja Ciglane Srpsko arheološko društvo se oglasilo još 1997. godine, čime se djelomično spriječilo daljnje devastiranje. Ipak, trajno rješenje još nije postignuto.

'Najpoznatije Hazarsko nalazište je Sarkel, njihova prijestolnica na obali Dona, u današnjoj Rusiji', ispričao je Ivan Bugarski s Arheološkog instituta u Beogradu.

Arheolozi pronašli dokaz: Čovjek je stariji za 700.000 godina!

'Sam broj od 650 istraženih grobova svjedoči da je riječ o najpotpunije istraženom, a možda i najvećem lokalitetu s grobovima iz vremena ranog srednjeg vijeka kod nas,' dodaje Bugarski.

Na ovom mjestu općina Bačka Palanka godinama planira izgraditi najveći muzej Hazara na svijetu. Ipak, koče ih birokracija i financije.

'Općina Bačka Palanka uputila je zahtjev Ministarstvu kulture, a ovih dana ćemo poslati molbu i Vladi, da se lokalitet Čelarevo da na korištenje općini. “Hazarska nekropola” je izuzetno značajna za Bačku Palanku. Vjerujem da će nam do jeseni lokalitet biti dan na upravljanje, što će nam otvoriti pristup brojnim fondovima Europske unije', kaže predsjednik općine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac.

FOTO Arheolozi otkrili mumificiranu bebu

Činjenica je da je Čelarevo široj javnosti malo poznato. Stručnjaci ovo objašnjavaju time što vrijednost nalazišta još nije procijenjena, pa se samim tim na njegovoj popularizaciji nije niti radilo.

'Etničko pripisivanje arheoloških nalaza treba uvijek vršiti uz oprez. Bili oni čelarevski jevreji Hazari ili ne, njihovi grobovi predstavljaju izuzetnu pojavu na ovom tlu. Znanstvena vrijednost nalazišta bit će procijenjena tek nakon izrade konačne publikacije rezultata, i time bi se dobilo i pouzdanije uporište za popularizaciju ovog nalazišta. Do tada ne čudi što šira javnost u našoj zemlji ne zna mnogo o Čelarevu', zaključuje Bugarski.

Najveći broj nalaza s lokaliteta, među njima i čuvene opeke sa simbolom jevrejske vjere, čuvaju se u Muzeju grada Novog Sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene