Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak bivšeg premijera

Australska premijerka podnijela ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska premijerka Julia Gillard sinoć se susrela s predstavnikom kraljice Elizabete kako bi mu podnijela ostavku na mjesto predsjednice vlade.

Ostavši bez povjerenja među kolegama laburistima prigodom glasovanja u srijedu, australska premijerka Julia Gillard podnijela je ostavku i samo nekoliko tjedana prije izbora prepustila svoje mjesto velikom suparniku, bivšem premijeru Kevinu Ruddu.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Gillard je na unutarstranačkom glasovanju dobila samo 45 glasova, dok ih je 57 bilo u korist Rudda, njezina suparnika unutar Laburističke stranke, kojega je s položaja predsjednika vlade i stranke na isti način izgurala prije tri godine.

Julia Gillard (51), prva žena na čelu vlade u povijesti Australije, najavila je neposredno prije glasovanja da će napustiti politiku ako izgubi.

Tijekom večeri u srijedu susrela se s glavnim guvernerom Quentinom Bryceom, predstavnikom engleske kraljice Elizabete, kako bi mu predala ostavku i predložila povratak Kevina Rudda (55) na čelo vlade.

>> Australski laburisti odbacili premijerku Gillard i vratili bivšeg šefa Rudda

Mjesecima se Laburistička stranka smatrala gotovo sigurnim gubitnikom u odnosu na Konzervativnu stranku Tonyja Abbota na izborima sazvanim za 14. rujna.

Povratak Rudda mogao bi značiti da će Australci na izbore izaći u kolovozu, a ne 14. rujna, kako bi se kapitalizirala njegova velika popularnost među biračima.

Promjena stranačkog vodstva uslijedila je nakon niza anketa koje su pokazale da bi manjinska vlada na čelu s Gillard mogla izgubiti i do 35 mandata na nadolazećim izborima, što bi konzervativnoj oporbi omogućilo uvjerljivu većinu u parlamentu sa 150 zastupnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene