Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaz između stranke i manjina

Nakon Romneyevog poraza republikance čeka obnova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poraz Mitta Romneya od Baracka Obame na predsjedničkim izborima u utorak pokazao je sve veći jaz između republikanaca i američkih manjina, što će primorati tu stranku na žurno promišljanje o vlastitoj budućnosti ako se namjerava vratiti u Bijelu kuću.

Skretanje stranke udesno nakon 2010., kad je val pripadnika grupacije "tea party" u Kongres donio desetke ultrakonzervativnih zastupnika, čini se da je svoj limit doživjelo i na biralištima, osobito u svjetlu gubitka važnog mjesta u Senatu, u Indijani.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

>> Obama osigurao reizbor, demokrati zadržali Senat, republikanci Predstavnički dom

Hispanski su birači ponovno masovno glasovali za Obamu, još i više nego 2008. (71 posto u odnosu na 67 posto), a brojka je još viša kod Azijata (73 posto) i crnaca (93 posto). Romneyevo glasačko tijelo u najvećoj su mjeri bijelci, muškarci i oni stariji od 65 godina, demografske skupine koje sve više liče na utvrdu koja se urušava.

Iz konzervativnih krugova već su u utorak počeli stizati zahtjevi za promjenama. "Pokušaji republikanaca da privuku obojene birače bili su jadni i na tome treba raditi", rekao je Mike Huckabee, kandidat na republikanskim predizborima 2008. "To je skupina koja bi zapravo trebala biti uz nas, uz konzervativce. No republikanci se ponašaju kao da do njihovih glasova ne mogu doći pa ni ne pokušavaju", dodao je.

Republikance ponajviše brinu hispanski birači, koji danas čine 10 posto biračkog tijela, a još i više na Floridi (16 posto), u Nevadi i Arizoni (po 19 posto), trima ključnim državama. Hispanci i Azijati mogli bi sami predstavljati 40 posto ukupnog američkog biračkog tijela 2050., pokazuju projekcije instituta Pew.

Ako republikanci ne uspiju proširiti demografsku biračku bazu, nestat će poput stranke Whig 50 godina 19. stoljeća", smatra profesor povijesti a Američkog sveučilišta u Washingtonu Allan Lichtman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene