Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon razornog tajfuna

Poginulo 4460 osoba, bolnice pred slomom: 'Prestao nam je još samo jedan dan...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razoran tajfun Haiyan usmrtio je 4460 osoba, a pred velikim problemima našle su se i bolnice u kojima su zalihe lijekova i ostalih potrepština sve manje.

Ujedinjeni narodi su, navodeći podatke filipinske vlade, u četvrtak priopćili da je po posljednjim informacijama u tajfunu Haiyan na Filipinama poginulo 4460 osoba, gotov dvostruko više od dosadašnje službene procjene ali ipak manje od 10000 koliko su procijenile lokalne vlasti.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Ilustracija - 4 Udruge pacijenata i proizvođači Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova: "Među najgorima smo po inovativnim terapijama, a stanje će se i pogoršati"

'Vlada je 13. studenog izvijestila da je poginulo 4460 ljudi', priopćio je UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova u svom izvješću objavljenom u Manili 14. studenog.

Veliki problemi nastaju i pri liječenju ozlijeđenih u bolnicama čije su zgrade također stradale u tajfunu. Urušeni krovovi i poplavljeni hodnici svakodnevna su slika bolnice u Taclobanu. Šef te bolnice, Alberto de Leon kaže kako bi iz ovih stopa evakuirao pacijente i zatvorio bolnicu, ali nemaju kamo s pacijentima, piše NBCNews.

>> VIDEO Dramatična amaterska snimka stravičnog fijukanja supertajfuna

Kao rezultat toga, odjel neonatalogije prebačen je u bolničku kapelicu, no de Leon kaže kako mnoga djeca rođena proteklog tjedna neće preživjeti zbog pomanjkanja lijekova, velikog rizika od infekcija i nedostatka adekvatne njege. 'Ako se ovo odmah ne ispravi djeca će početi umirati', kaže de Leon.

Liječnici u gradu Tanauanu upozoravaju kako će uskoro morati početi odbijati pacijente. 'Zalihe su nam na minimumu. Mislim da nam je preostao još samo jedan dan. Tada ćemo morati zatvoriti osim ako na ne stignu nove zalihe', rekla je liječnica Sara May.

Podsjetimo, tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih dosad zabilježenih tajfuna, opustošio je prošli petak središnji dio filipinskog arhipelaga, pri čemu je smrtno stradalo 4460 stanovnika, a bez krova nad glavom ih je ostalo oko milijun, a uništene su i kuće, bolnice, ceste, mostovi i usjevi. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene