Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PAKISTANU

Nakon poplava milijuni se bore s infekcijama: Nema pitke vode, pola milijuna djece je oboljelo...

Poplave u Pakistanu
Poplave u Pakistanu Foto: Afp
Među stotinama tisuća ljudi zaraženih raznim bolestima koje se nakon katastrofalnih poplava prenose onečišćenom vodom u južnoj pakistanskoj regiji Sindh, gotovo je pola milijuna djece, službeni su statistički podaci objavljeni u ponedjeljak.

Čak 428.098 djece mlađe od pet godina pati od proljeva, a još 51.191 liječi se od dizenterije u najteže pogođenoj pokrajini Sindh, službeni su podaci.

Statistika pokazuje da je, otkako su regiju pogodile najteže poplave u povijesti te južnoazijske države, više od 2,6 milijuna ljudi, među kojima i puno trudnica, prevezeno u bolnice, klinike ili improvizirane zdravstvene ustanove.

Više od 300 smrtnih slučajeva prouzročile su denge groznica, malarija, kolera, dijareja ili kožne infekcije, pokazuju službeni podaci.

U poplavama, izazvanima jakim monsunskim kišama koje traju od sredine lipnja, smrtno je stradalo 1545 ljudi, od čega trećinu čine djeca.

Poplave su pogodile više od 33 milijuna stanovnika, a poplavljena je trećina zemlje ili područje veličine Britanije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tijekom vikenda je upozorila da nakon poplava slijedi još jedna katastrofa s obzirom na to da milijuni stanovnika u poplavama pogođenim područjima nemaju pristup čistoj pitkoj vodi, toaletima ni sanitarnim čvorovima te da će porasti broj infekcija.

Pročitajte i ovo Poplave u Pakistanu VELIKE POPLAVE Poginulo više od tisuću ljudi, među njima i stotine djece, a katastrofa bi mogla postati još gora: "Ovakvo što nismo nikad vidjeli"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Distopijski film VIDEO Zastrušujuća snaga monsuna: Poplava u trenu progutala cijelu zgradu

Upozorenje direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa uslijedilo je nakon što je pakistanski premijer Shehbaz Sharif pozvao da se unesrećenima doniraju dječja hrana i deke.

U sjevernom dijelu zemlje broj novozaraženih na dnevnoj bazi pao je ovaj tjedan u odnosu na prethodne, rekao je liječnik Suhail Farooqi, glasnogovornik odjela za zdravstvo pokrajine Khyber-Pakhtunkhwa.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene